Daniel Constantin: Prin noul PNDR nu se mai dau punctaje suplimentare comunităţilor sărace

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, că prin PNDR 2014-2020 vor fi alocaţi bani pentru apă, canalizare şi asfalt, fără a se acorda punctaje suplimentare comunităţilor sărace sau celor care construiesc centre social-educaţionale care, de multe ori, s-au dovedit inutile.

780 afișări

Ministrul Agriculturii a explicat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vechea Măsură 322 îşi schimbă oarecum documentaţia şi că vor fi eligibile finanţări separate pentru zona de asfaltare şi măsuri separate pentru zona de canal şi apă.

“Se pot face proiecte integrate numai dacă vorbim de apă şi canal, nu împreună cu zona de asfaltare. Dacă se fac proiecte de apă şi canal, valoarea finanţărilor ajunge la 2,5 milioane de euro, dacă se merge pe finanţare individuală, la un million de euro. Pot fi finanţate şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, acolo unde satele consideră că trebuie să facă investiţii comune. În aceste zone, investiţiile pot ajunge la 4 milioane de euro pe acelaşi principiu: valoare integrată apă şi canalizare sau valoare individuală atunci când vorbim de asfaltare”, a spus ministrul.

El a precizat că s-au schimbat foarte mult criteriile.

Nu mai avem criteriul care a creat foarte multe probleme, al gradului de sărăcie, nu mai avem perioada de aşteptare atât de mare cum a fost în 2009. S-au primit foarte multe proiecte şi a durat vreo doi ani de zile zona de evaluare. S-au primit 1.800 de proiecte şi s-au finanţat 800 de comune. După fiecare lună, cum se depun proiectele, tragem linie şi evaluăm proiectele respective ca să nu se mai aştepte atât de mult timp. De asemenea, nu se va mai da punctaj în plus pentru cei care înfiinţează un centru social-educaţional. Am întâlnit în ţară foarte multe astfel de investiţii care nu erau utile, dar ele s-au făcut pentru a se obţine punctaj la momentul respectiv. Se vor finanţa în continuare toate centrele sociale, educaţionale şi culturale, dar pe o măsură separată, cu 500.000 de euro pentru fiecare tip de investiţie. Cred că lucrurile acestea vor uşura foarte mult procesul de accesare de fonduri pentru primari”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul a adăugat şi că se vor acorda în continuare bani pentru amenajarea drumurilor forestiere şi de hotar.

“Se va continua cu drumurile forestiere şi de hotar. Avem o discuţie cu corectarea torenţilor. La Bruxelles, PNDR a fost transmis fără această măsură (bani pentru corectarea torenţilor -n.r.). Am considerat că s-au făcut foarte multe investiţii, mai ales în Bistriţa-Năsăud cred că sunt 25 de proiecte, cele mai multe din ţară. Încercăm acum să găsim o sumă să reintroducem măsura aceasta de corectarea torenţilor. Suma pe care o avem (prin PNDR -n.r.) pare mare la prima vedere. Sunt 2,5 miliarde de euro şi încă 1,2 miliarde cofinanţare de la bugetul de stat, dar dacă mergeţi pe fiecare măsură în parte, o să vedeţi că sumele sunt insuficiente”, a spus el.

Daniel Constantin a mai firmat că PNDR 2014-2020 are la bază două principii: principiul asocierii şi cel al integrării producţiei.

“Pentru asociere acordăm şi punctaj, dar şi procente nerambursabile în plus. Al doilea principiu este al integrării producţiei, al creării de lanţ scurt. Dacă se face livadă şi procesare, automat este un proiect integrat şi acordăm, sperăm noi, în plus 20 de procente nerambursabile. Cred că sunt lucruri stimulative pentru dezvoltarea sectorului. Am plecat de la o realitate: România produce din ce în ce mai mult din agricultură, exportă din ce în ce mai mult din agricultură, a devenit un jucător extraordinar de important pe piaţa mondială, dar, din păcate, exportăm mai mult materie primă. Avansul pe care l-a luat sectorul de producţie vegetală în 2013 este de 30%, în timp ce în sectorul zootehnic este de doar 4%, dar nu este suficient, trebuie să investim în valoarea adăugată a produselor respective. Dacă nu am mai exporta grâu sau porumb, am putea ajuta mai mult sectorul zootehnic. Tocmai de aceea, am gândit ca şi principiu de bază a PNDR crearea de lanţuri scurte, de procesare şi, după aceea, dacă se consideră că e un preţ mai bun la export, să se exporte, dar să se exporte valoare adăugată, câştig mai mare pentru fermieri şi pentru stat”, a spus el.

Întrebat cum vor fi acordate subvenţiile pe suprafaţă începând cu anul viitor, ministrul a spus că fermierii vor primi o “plată stimulativă”.

Întrebat, de asemenea, când va intra în vigoare noul PNDR pentru perioada 2014-2020, ministrul a spus că speră ca până la sfârşitul anului să fie aprobat şi în primele luni din 2015 să fie deschisă pe rând fiecare măsură în parte cu ghiduri care să fie mult mai practice, care să conţină mai puţină birocraţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici