Daniel Morar a prezentat bilanţul DNA. Ce spune fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre tipologia infracţiunilor

Daniel Morar, fostul şef al DNA, a explicat tipologia infracţiunilor pentru care au fost pronunţate hotărâri definitive, arătând că miniştrii şi secretarii de stat au fost inculpaţi pentru însuşirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinaţia fondurilor ori au angajat diverse persoane.

619 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar a prezentat bilanţul DNA. Ce spune fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre tipologia infracţiunilor

Daniel Morar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Despre membri ai Parlamentului, Morar a arătat că aceştia au fost condamnaţi pentru intervenţii la diverse instituţii publice - ministere, justiţie, poliţie etc - cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanţare ilegală a partidelor politice.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi subprefecţi au fost inculpaţi pentru fraudarea licitaţiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operaţiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.

În ceea ce îi priveşte pe magistraţi şi pe ofiţeri de poliţie inculpaţi de DNA, aceştia au pimit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influenţarea în acelaşi scop a colegilor în procesele penale sau civile.

Vameşii şi ofiţerii de poliţie de frontieră au fost inculpaţi pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (ţigări, alcool), iar ofiţeri de gardă financiară şi inspectori fiscali pentru fraudarea de licitaţii publice, efectuarea de plăţi ilegale sau preferenţial către diverse societăţi comerciale, îndeplinirea de activităşi financire incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii confidenţiale obţinute în virtutea funcţiei lor pentru avantajul propriu.

Daniel Morar a prezentat, miercuri, bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe care a condus-o timp de şapte ani, el indicând faptul că la preluarea mandatului, în 2005, procurorii antciorupţie instrumentau preferenţial dosare privind obţineri ilegale de credite, infracţiune ulterior dezincriminată, mai puţin faptele de corupţie la nivel înalt. Venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, iar în prezent procurorii instrumentează dosare din toată sfera lor de competenţă.

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat că în perioada 2006-2012 instanţele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor.

În perioada august 2005 - 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

Morar: Ţine de factorul politic şi de viitorul procuror şef al DNA dacă procesul rămâne ireversibil

Fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a susţinut, miercuri, în ultima sa conferinţă de presă, că depinde de factorul politic şi de viitorul procuror şef al Direcţiei şi echipa acestuia dacă procesul privind lupta anticorupţie va fi unul ireversibil sau nu.

El a arătat că indicii au crescut simţitor de la an la an, totul datorându-se determinării şi onestităţii procurorilor anticorupţie.

În acest context, Morar a precizat că menţinerea acestor indici şi a luptei anticorupţie depinde de doi factori, unul este puterea politică ce are datoria să menţină un cadru legislativ echilibrat şi constant şi cre să asigure resursă logistică şi matrială, iar al doilea ţine de noul management DNA, de noul şef al Direcţiei de de echipa pe care acesta şi-o va face.

El a susţinut că atâta timp cât politicul va fi ţinut la distanţă de anchetele de zi cu zi ale instituţiei, "atunci totul ar trebui să fie bine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici