Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus jurământul ca judecători la Curtea Constituţională

Noii judecători ai Curţii Constituţionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, au depus jurământul de învestitură, luni, în faţa şefului statului, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

359 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus jurământul ca judecători la Curtea Constituţională

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus jurământul ca judecători la Curtea Constituţională (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

La ceremonie au asistat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi, respectiv, Valeriu Zgonea, precum şi judecătorii CC şi consilieri din cadrul Administraţiei prezidenţiale.

Noii judecători sunt numiţi pentru un mandat de nouă ani.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îi vor înlocui pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Luna aceasta va expira şi mandatul de preşedinte CC al lui Augustin Zegrean. Judecătorul a fost desemnat, pe 17 iunie 2010, în funcţia de conducere a instituţiei, funcţie pe care o poate ocupa vreme de trei ani. Însă, potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CC se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

În articolul 61 din Legea 47/1992 se precizează că judecătorii CC trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, iar funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici