Video DECLARAŢIA ZILEI: Marius Nistor, preşedintele FSE "Spiru Haret", despre ministrul Comunicaţiilor: "Uită că avem o Constituţie, că nu trebuie să băgăm mâinile în buzunarele părinţilor". Sindicatele din educaţie, profesorii şi elevii îi cer demisia lui Bostan - VIDEO

Sindicatele profesorilor, reprezentanţii elevilor şi reprezentanţii studenţilor cer demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, care a declarat că învăţământul nu ar trebui să mai fie gratuit.

3037 afișări

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR) au cerut oficial Guvernului, demisia ministrului Comunicaţiilor Marius Bostan, în urma declaraţiilor făcute de acesta care a spus că învăţământul nu ar trebui să fie gratuit.

Astfel, FSE „Spiru Haret” a trimis o scrisoare deschisă Guvernului cerând ofical demisia ministrului Bostan, spunând că până nu este demis acesta, reprezentanţii profesorilor nu vor mai asista la nicio formă de dialog social cu reprezentanţii Guvernului.

„Nu putem discuta despre o declaraţie dată la plesneală sau într-un moment mai nefericit al carierei sale, e o declaraţie dată în mod conştient, uită că avem o Constituţie, că nu trebuie să băgăm mâinile în buzunarele părinţilor atâta timp cât ei deja contribuie plătind taxe statului. Nu cunosc politician în România care să fi avut un astfel de comportament", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Totodată, acesta susţine că "declaraţiile sunt un atac la adresa profesorilor, elevilor şi părinţilor şi un atac la Constituţia României, care prevede gratuitatea învăţământului obligatoriu de stat".

"În aceste condiţii, am solicitat oficial destituirea domnului Bostan, iar în situaţia în care premierul nu va lua această măsură, vom considera că întregul Guvernul al României îşi asumă în totalitate declaraţiile domnului în cauză, situaţie în care vom solicita Parlamentului depunerea unei moţiuni simple şi totodată vom declanşa şi alte forme de protest pentru că existenţa în Guvern a unui astfel de individ constituie o gravă eroare”, a mai declarat pentru MEDIAFAX preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor şi ANOSR „solicită prim-ministrului Dacian Julien Cioloş demiterea Ministrului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională Marius Bostan, ca urmare a declaraţiilor scandaloase ale acestuia, prin care a numit principiul învăţământului gratuit o ,,reminiscenţă a comunismului” şi prin care a susţinut că părinţii ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a benefica de o educaţie de calitate pentru copiilor lor”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

„O astfel de declaraţie venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învăţământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire şi viziunea unui individ care ocupă o poziţie de ministru. Aşadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgenţă această funcţie, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă şi alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului", a declarat Vlad D. Cherecheş, preşedinte ANOSR

Ministrul Bostan a spus, marţi, că regretă că declaraţiile sale au fost interpretate. Într-o postare pe Facebook intitulată "Dragi prieteni din online şi din media", ministrul a scris că se bucură de interesul pe care l-a stârnit, dar e trist şi regretă pentru că declaraţiile sale sunt folosite în scopuri politice, postarea fiind publicată în condiţiile în care premierul Dacian Cioloş i-a cerut să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări.

"Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie", a scris ministrul Comunicaţiilor pe reţeaua de socializare.

Marius Bostan a mai spus că intervenţia sa viza un sistem care să permită profesorilor performanţi să fie mai bine plătiţi, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.

"Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică. Declaraţiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări", a explicat ministrul.

Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, marţi seara, ministrului Comunicaţiilor să-şi ceară scuze şi să vină cu clarificări în urma afirmaţiilor potrivit cărora "profesorii îşi bat joc de meseria lor" şi părinţii ar trebui "să plătească 100 de lei pe lună" pentru educaţia copiilor ca să simtă că nu e gratis.

Marius Bostan a declarat că: "Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia! Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici