Deputatul PDL Marius Spânu, primarul Nichita şi alte câteva zeci de persoane, urmărite penal

Procurorii au început urmărirea penală a peste 50 de persoane, între care deputatul PDL Marius Spânu, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi fostul şef al CJ Lucian Flaişer în dosarul privind modul în care s-a făcut asocierea între CJ, CL şi Politehnica Iaşi pentru finanţarea fotbalului ieşean.

136 afișări
Imaginea articolului Deputatul PDL Marius Spânu, primarul Nichita şi alte câteva zeci de persoane, urmărite penal

Deputatul PDL Marius Spânu, primarul Nichita şi alte câteva zeci de persoane, urmărite penal (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Informaţia a fost furnizată, marţi, de purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi, Luminiţa Merişescu.

"În această săptămână au fost citate peste 50 de persoane pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile. Ulterior acestei proceduri, care înseamnă practic notificarea oficială că aceştia fac obiectul urmăririi penale, urmează să fie îndeplinite celelalte acte. Audierile vor începe în următoarele zile", a declarat purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi.

Marţi, la sediul DNA Iaşi s-au prezentat fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Lucian Flaişer, fostul secretar al judeţului Ioan Serbina, precum şi mai mulţi foşti şi actuali consilieri judeţeni, printre aceştia figurând şi deputatul PDL Marius Spânu.

După discuţia cu procurorii anticorupţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi Lucian Flaişer a declarat că se consideră nevinovat şi că, din punctul său de vedere, contractul de asociere încheiat în anul 2006 între Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi clubul Politenica Iaşi nu are nicio "fisură".

"După ce vor termina cercetările, procurorii vor constata că totul a fost legal. Nu cred că există vreo fisură în acel contract", a declarat Lucian Flaişer.

La rândul său, deputatul PDL Marius Spînu, fost consilier judeţean în momentul în care CJ a votat hotărârea privind asocierea respectivă, a afirmat că nu vede rostul chemării sale la DNA întrucât s-a opus în nenumărate rânduri încheierii acelui contract.

"Conform acuzaţiilor care am auzit că mi se aduc, parcă aş fi ultimul infractor din România. Eu m-am opus de mai multe ori acelui contract de asociere în participaţiune", a precizat Marius Spînu.

La sediul DNA din Iaşi au fost chemaţi, marţi, şi mai mulţi foşti şi actuali consilieri judeţeni, precum şi fostul preşedinte ale clubului Politehnica Iaşi, Sorin Boca.

"Sunt cu inima împăcată pentru că am făcut pentru fotbalul ieşean ceea ce trebuia la acea dată. Voi veni la DNA ori de câte ori voi fi chemat să dau declaraţii", a declarat Sorin Boca.

Luni, printre cei care s-au prezentat la sediul DNA din Iaşi s-a numărat şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, care a discutat cu procurorii anticorupţie timp de câteva minute.

Gheorghe Nichita, totodată lider al PSD Iaşi, declara la ieşirea din sediul DNA că este vorba despre un atac politic împotriva sa.

"În spatele acestei acţiuni se află o persoană care nu iubeşte sportul, fotbalul. Nu îi dau numele acum. Îl voi spune la momentul potrivit. E un atac politic tot ce se întâmplă. Acuzaţiile care mi se aduc sunt instigare la fals, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. Se încearcă să se pună presiune pe consilierii locali şi judeţeni. Să stea liniştiţi, totul a fost legal", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Lucian Flaişer, precum şi câteva zeci de foşti şi actuali consilieri locali şi judeţeni au fost chemaţi în această săptămână la audieri la DNA, într-un dosar care se referă la finanţarea de la bugetul local a clubului de fotbal Politehnica Iaşi.

În august 2006, consilierii locali au aprobat asocierea în participaţiune între Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi clubul Politehnica Iaşi, prin care echipa de fotbal Politehnica Iaşi să poată primi peste trei milioane de lei de la bugetul local. Ulterior, consilierii judeţeni au luat în discuţie acelaşi document, acesta fiind însă adoptat într-o altă variantă. Documentul a revenit pe masa consilierilor locali, care într-o şedinţă extraordinară de Consiliu au decis aprobarea contractului în forma decisă de Consiliul Judeţean.

Fostul preşedinte al CJ Iaşi, Lucian Flaişer a cerut în instanţă recuperarea banilor alocaţi de CJ către fotbalul ieşean prin contractul respectiv, motivând că fondurile destinate clubului de fotbal au fost date cu împrumut. El a precizat că doar o mică parte din fonduri au mai fost recuperate.

Echipa de fotbal Politehnica Iaşi care activează în Liga I este finanţată în fiecare an de la bugetul local. În prezent, banii sunt direcţionaţi către Fundaţia Sportului Ieşean, care împarte ulterior fondurile către mai multe discipline sportive, inclusiv fotbal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici