Dezastrul de la bacalaureat creşte numărul şomerilor. Câţi absolvenţi sunt înregistraţi ca şomeri

Aproximativ 54.000 de absolvenţi s-au înregistrat ca şomeri, însă aproape 42.000 dintre ei nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj din cauza faptului că nu au ştiut că au doar 60 de zile pentru a solicita acest lucru, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare, Silviu Bian.

Dezastrul de la bacalaureat creşte numărul şomerilor. Câţi absolvenţi sunt înregistraţi ca şomeri (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Din datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) până în 25 septembrie au fost înregistraţi ca şomeri aproximativ 54.000 de tineri absolvenţi. Dintre aceştia, 41.851 beneficiază doar de măsuri active de ocupare (consiliere, formare profesională, mediere în muncă) fără să primească indemnizaţie de şomaj.

"Nu s-au înscris la timp. Mulţi tineri nu au ştiut că trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire pentru a putea beneficia de indemnizaţia de şomaj", a declarat preşedintele ANOFM.

Silviu Bian a declarat că, de anul viitor, ANOFM se gândeşte să organizeze mai multe acţiuni cu elevi din clasele a XI-a şi a XII-a şi cu studenţii din ultimii ani pentru a-i informa despre facilităţile de care pot beneficia şi de paşii pe care trebuie să-i urmeze.

Şeful ANOFM a mai spus că sunt mulţi absolvenţi care au luat Bacalaureatul şi s-au înregistrat ca şomeri pe perioada verii pentru a beneficia de indemnizaţia de 250 de lei.

"E dreptul lor", a explicat Bian.

Şeful ANOFM: E îngrijorător, mulţi tineri sunt în dificultate, adică în căutare de loc de muncă

Silviu Bian a declarat că numărul tinerilor care îşi caută un loc de muncă este îngrijorător, rata şomajului în rândul tinerilor între 16 şi 25 de ani reprezentând 27 la sută din rata totală a şomajului.

Preşedintele ANOFM a declarat că numărul mare al tinerilor care sunt în dificultate din cauză că nu-şi găsesc un loc de muncă "este îngrijorător" şi că se gândeşte ca, începând cu anul viitor, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi să fie organizată în luna octombrie, adică după începerea anului universitar.

Silviu Bian a precizat că tinerii pot beneficia de anumite facilităţi dacă intră pe piaţa muncii imediat după absolvire şi, în acelaşi timp, sunt stimulaţi şi angajatorii.

Întrebat dacă numărul angajatorilor care solicită subvenţii pentru încadrarea tinerilor a crescut, având în vedere că înainte de începerea crizei economice solicitările de acest tip erau aproape inexistente, şeful ANOFM a declarat că s-a ajuns aproape de starea normală, fiind cheltuiţi anual cam 80 la sută din banii alocaţi în acest scop.

Din datele înregistrate de ANOFM, în primele şase luni ale anului, 3.123 de persoane au fost angajate prin subvenţionarea locurilor de muncă.

"Bani sunt pentru toţi tinerii şi se pot face şi rectificări, în funcţie de nevoi", a mai spus Bian.

Preşedintele ANOFM a mai spus că numărul absolvenţilor, care sunt înregistraţi ca şomeri, ar putea să scadă odată cu începerea anului universitar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 17 comentarii
Taguri:
ABSOLVENŢI ,
ŞOMAJ ,
COMENTARII
  • sylla 3 oct 2011

    90 la suta din elevi,studenti,cursanti nu le place studiul,scoala ,facultatea,masteratu......atunci de ce se inscriu////????pt ca da ok la CV....la JOB...la someru.ro.....la taka-paka fyky-fykye in pas cu moda,e in trend,e mistoooo sa zici ca esti oaie studioasa,intelectuala,educata,cultivata,civilizataaaaa....http://www.youtube.com/watch?v=yiyoFYU0wPg

  • cocon 28 sep 2011

    Pai acest Bian va face ceva la anul pentru elevii de clasa a xi si a xii a?! Aha, poate le pune filme cu femei goale pe bani europeni....

  • Gigel pe scaunel 28 sep 2011

    Dupa ce ani de zile au tras chiulul pe banii parintilor, si-au vazut doar de majorate, baluri si chefuri, dupa ce n-au invatat nimic ani de zile, bazandu-se pe "las' ca ne trece", acum au ajuns someri. Adica stau si pe impozitele platite de mine. Bravos natiune!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct