Directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală: Facem 100.000 de analize pe an, 98%, de nota 10 - FOTO

Directorul IDSA, Ştefan Nicolae, a declarat că instituţia pe care o conduce face în jur de 100.000 de analize pe an pentru a asigura conformitatea produselor consumate de români, dar şi a garanta pentru cele exportate, iar exactitatea acestora este notată cu 10 în 98 la sută din cazuri.

617 afișări
Imaginea articolului Directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală: Facem 100.000 de analize pe an, 98%, de nota 10 - FOTO

Directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală: Facem 100.000 de analize pe an, 98%, de nota 10 (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Nicolae a prezentat activitatea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la sediul instituţiei, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cadrul căreia funcţionează IDSA.

În deschidere, a luat cuvântul preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu care a lăudat activitatea institutului şi a felicitat întreaga echipă de medici veterinari, biologi, ingineri chimişti, ingineri de industrie alimentară care lucrează aici.

El a subliniat totodată importanţa activităţii IDSA şi ANSVSA, spunând că "medicul veterinar este cel care asigură profilaxia apariţiei bolilor la oameni".

"Acest institut a participat, împreună cu serviciile veterinare, la eradicarea pestei porcine din România. (...) În octombrie 2005, a izolat primul virus al gripei aviare din Europa. Nu-l aveam la vremea respectivă, acum avem 170 de tulpini ale gripei aviare, în incinta de biosecuritate", a arătat directorul IDSA, Ştefan Nicolae.

Directorul IDSA a mai spus că analizele efectuate de institut sunt notate cu 10 în 98 la sută din cazuri de către laboratoarele europene de referinţă care le evaluează, aceste rezultate fiind raportate Comisiei Europene.

"Rezultatele noastre sunt monitorizate de Comisia Europeană şi, pe această bază, mărfurile româneşti purtătoare de buletin de IDSA pot să circule liber, pentru că sunt credibile. Institutul a fost în acelaşi timp capabil să protejeze ţara de pătrunderea unor mărfuri animaliere cu factor de risc, care au venit însoţite de certificate, de buletine şi cărora institutul le-a spus «Stop!», fără să ne tremure pixul", a mai spus Nicolae, precizând că a fost vorba de un lot de animale vii cu risc din UE, după aderarea României.

Nicolae a mai spus că, odată cu libera circulaţie a animalelor şi a mărfurilor animaliere, circulă mai uşor şi riscurile legate de consumul acestora.

"Un astfel de institut în slujba României înseamnă extraordinar de mult. O ţară care nu are un astfel de institut riscă ori să devină o groapă de gunoi în procesul globalizării, ori ea să nu-şi poată valorifica produsele pentru că nu are cine să o susţină. Mărfuri sunt pe piaţă, diferenţa o face certificarea calităţii acestor mărfuri. Ai un institut care să-şi certifice că mărfurile tale sunt de calitate, le promovezi, nu-l ai, stai cu ele acasă", a declarat directorul IDSA.

IDSA are 146 de angajaţi şi un buget anual de aproximativ 13 milioane de lei.

În institut funcţionează 33 de laboratoare naţionale de referinţă, unde sunt făcute analize pentru depistarea de boli, dar şi de reziduuri de medicamente, poluanţi sau organisme modificate genetic în animale şi produsele animaliere.

Analizele IDSA se limitează la bolile majore ale animalelor: febra aftoasă, boala veziculoasă a porcului, pesta porcină clasică, pesta porcină africană, gripa aviară, pseudopesta aviară etc. IDSA mai face analize pe unele boli, ca boala vacii nebune şi anemia infecţioasă a calului, pentru a confirma un rezultat pozitiv obţinut la unul din cele 42 de laboratoare ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene şi a Municipiului Bucureşti.

Astfel, în timp ce în laboratoarele judeţene se fac milioane de analize pe an, la IDSA ajung aproximativ 100.000 de probe anual, numai pentru situaţiile care depăşesc posibilităţile unui laborator judeţean, a precizat pentru MEDIAFAX Ştefan Nicolae. IDSA se ocupă şi de verificarea laboratoarelor judeţene şi de instruirea personalului acestora.

În unitatea de biosecuritatea IDSA, dată drept exemplu în Ungaria şi Austria, se află izolate aproape toate virusurile posibile patogene pentru animale, a mai spus Nicolae. Pe lângă cele 170 de tulpini de gripă aviară, mai sunt păstrate aici virusul de febră aftoasă, pesta porcină africană, boala limbii albastre şi multe altele. Unitatea este la nivelul de biosecuritate 3 plus, cel mai înalt nivel fiind 4, care este obligatoriu pentru conservarea virusurilor unor boli pentru care nu există vaccin sau tratament - febre hemoragice, Ebola etc.

"Ne pregătim acum pentru pericolul care poate să vină de la est", a spus Nicolae, vorbind de pesta porcină africană, care a fost confirmată în UE, în Lituania şi Polonia. Această boală a porcului nu se transmte la om, dar produce mari pierderi economice.

Directorul IDSA a mai precizat că România, odată cu lichidarea pestei porcine clasice şi a gripei aviare, nu are problme majore de boli ale animalelor, dar trebuie făcută monitorizarea cerută de relaţiile comerciale ale României.

Totuşi, persistă în ţară scrapia, anemia infecţioasă a calului sau rinotraheita infecţioasă bovină.

Totodată, rabia este o problemă în România, unde este implementat, din 2013, pentru 10 ani, un program pentru combaterea acestei boli, acolo unde este concentrată - la vulpe. "Se vaccinează oral cu momeli administrate din avion şi la vizuină toate vulpile din România, umând să se imunizeze", a explicat Ştefan Nicolae.

Potrivit directorului IDSA, 60 la sută dintre bolile infecţioase şi parazitare ale animalelor sunt transmisibile la om, 75 la sută din bolile emergente ale animalelor sunt zoonoze (transmisibile la om, n.r.), 90 la sută dintre agenţii potenţiali de bioterorism sunt de natură animală, iar 90 la sută dintre factorii de risc alimentar sunt tot de origine animală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici