DNA: Benyamin Steinmetz, petreceri private în Israel şi Monaco, cu invitaţi membrii ai Guvernului

În rechizitoriul dosarului în care se fac investigaţii legate retrocedarea pădurii Snagov şi a Fermei Regale Băneasa, DNA menţionează că presupusul lider al grupării, Benyamin Steinmetz, ar fi organizat petreceri private în Israel sau la Monaco, cu invitaţi parlamentari sau membrii ai Guvernului.

4290 afișări
Imaginea articolului DNA: Benyamin Steinmetz, petreceri private în Israel şi Monaco, cu invitaţi membrii ai Guvernului

DNA: Benyamin Steinmetz, petreceri private în Israel şi Monaco, cu invitaţi membrii ai Guvernului

"Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membrii ai guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup", se precizează în rechizitoriul prin au trimis în judecată mai multe persoane, printre care Remus Truică, Paul Philippe al României, Benyamin Steinmetz, Tal Silberstein, Moshe Agavi şi Dan Andronic.

Acuzaţiile care îi vizează pe cei trimişi în judecată se referă la presupuse fapte comise în perioada 2006 -2013, "în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe", explică procurorii anticorupţie.

"Dacă în primă fază demersurile efective ale grupului infracţional pentru obţinerea bunurilor au fost întreprinse de Remus Truică şi Robert Roşu, ulterior, profitând de prezenţa sa cu regularitate în România, urmare a unui contract de consultanţă avut cu (...) pentru alegerile din anul 2008, inculpatul Tal Silberstein s-a implicat în mod direct în aceste demersuri, cu atât mai mult cu cât din această postură a putut să pretindă faţă de inculpatul Paul al României că are influenţă inclusiv la nivelul primului-ministru de la acea dată", se arată în rechizitoriul DNA

Procurorii susţin că la grup a aderat, în anul 2007, şi jurnalistul Dan Andronic, fiindu-i prezentat lui Paul al României "ca o persoană influentă în lumea media, dar şi în lumea politică, fiind consultant responsabil de campania electorală a primului ministru", Remus Truică şi Tal Silberstein menţionându-l în discuţii ca fiind "persona prin intermediul căreia vor controla presa".

DNA precizează că o parte dintre membrii grupului au înfiinţat o firmă prin care se făceau tranzacţiile. "După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa acestea au fost transferate de inculpatul Al României Paul prin contracte de vânzare cumpărare către Reciplia SRL, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. (..) Reciplia SRL nu a încasat vreun preţ din vânzările ulterioare ale unor loturi din terenurile de la Snagov şi Băneasa. Cercetările au stabilit însă că terenurile achiziţionate prin intermediari au fost ulterior folosite de inculpatul Truică Remus pentru a obţine în mod nelegal importante sume de bani prin credite bancare (activitate infracţională care face obiectul dosarului (...) al DNA – Secţia a II –a )", explică procurorii.

Remus Truică ar fi fost exclus din afacere după ce membrii grupului "au aflat că a obţinut, prin persoane interpuse, o parte din terenurile retrocedate şi, de asemenea, şi-a însuşit o parte din banii acordaţi cu titlu de împrumut către Reciplia SRL. În aceste condiţii Truică Remus a fost determinat să-şi cedeze părţile din Reciplia LTD şi, implicit din Reciplia SRL", se arată în document.

"Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", precizează DNA, prejudiciul total fiind estimat la 145.398.569 de euro.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Braşov, procurorii cerând instanţei arestarea preventivă a celor trei cetăţeni străini străini, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici