DNA CLASEAZĂ acuzaţii din lipsă de probe. Dinu Pescariu şi alţi trei suspecţi scapă de ÎNVINUIRE în dosarul privind Baza Cutezătorii

Procurorii DNA au dispus, marţi, clasarea acuzaţiilor pentru Dinu Pescariu şi alţi trei suspecţi în dosarul privind baza sportivă Cutezătorii, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală. În acelaşi dosar, Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

1528 afișări
Imaginea articolului DNA CLASEAZĂ acuzaţii din lipsă de probe. Dinu Pescariu şi alţi trei suspecţi scapă de ÎNVINUIRE în dosarul privind Baza Cutezătorii

BREAKING: Dinu Pescariu şi alţi trei suspecţi scapă de acuzaţii în dosarul privind baza Cutezătorii

"Faţă de suspecţii Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu şi Leahu Gabriel a fost dispusă soluţia clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adiţional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceştia. De asemenea, a fost dispusă soluţia clasării şi faţă de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă", arată DNA, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA l-au trimis însă în judecată, sub control judiciar, pe Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru abuz în serviciu.

"În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului", arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Mai mult, documentul ar fi fost încheiat, potrivit DNA, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată, terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fiind trecute în domeniul public al statului.

Procurorii DNA acuză că, prin această modalitate, a fost cauzat Ministerului Educaţiei un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Până la momentul întocmirii rechizitoriului, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a precizat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Procurorii au pus sub sechestru mai multe imobile aparţinând lui Mihnea Costoiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici