DNA: Lucrările de consolidare a Pasajului Băneasa, decontate ilegal, responsabil fiind Mădălin Dumitru

Lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă a Pasajului Băneasa, în valoare de peste 370.000 de lei, au fost decontate nelegal, responsabil pentru acest lucru fiind Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, se arată în referatul procurorilor DNA.

485 afișări
Imaginea articolului DNA: Lucrările de consolidare a Pasajului Băneasa, decontate ilegal, responsabil fiind Mădălin Dumitru

DNA:Lucrările de consolidare a Pasajului Băneasa, decontate ilegal, responsabil fiind Mădălin Dumitru (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Mădălin Dumitru, suspendat din funcţie, a fost reţinut în 5 iunie, fiind acuzat de fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Mădălin Dumitru, însă instanţa a dispus, în 7 iunie, cercetarea acestuia în libertate, sub control judiciar.

"Urmare a verificărilor efectuate de Curtea de Conturi s-a stabilit că pentru obiectivul "Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa" au fost decontate lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz "Parapet metalic direcţional zincat" au fost decontaţi în plus 701 metri parapet nepus în operă", arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Mădălin Dumitru.

Conform documentului citat, răspunderea pentru această decontare nelegală îi aparţine lui Dumitru, cel care a fost preşedintele comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor, comisie ce a recepţionat lucrarea fără să consemneze diferenţa de lucrare neexecutată.

"Există suspiciunea rezonabilă în sensul că inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a efectuat demersuri pentru a crea societăţii S.C. …..o situaţia avantajoasă, atribuindu-i contracte prin negociere directă, decontându-i lucrări neefectuate, asigurându-i plata la timp a facturilor. Din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2009 - 2014, urmare a solicitării lui Dumitru Mădălin Ionică, S.C. ... a efectuat pentru acesta lucrări la imobilele proprietate personală sau la imobilele deţinute prin persoane interpuse", precizează DNA, în referatul cu propunere de arestare preventive.

Astfel, societatea despre care vorbesc procurorii a efectuat lucrări de refacere a pavajului la imobilul unei apropiate a lui Mădălin Dumitru, în comuna Periş. De asemenea a fost renovat şi imobilul în care domiciliază Dumitru, dar şi o altă casă din Voluntari.

Anchetatorii au mai arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că "este cert că inculpatul Dumitru Mădălin Ionică pretindea comisioane pe contractele derulate de Primăria Municipiului Bucureşti, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, în condiţiile în care venitul declarat de inculpat nu acoperă cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile în străinătate, concediile de lux".

Astfel, potrivit procurorilor, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru a declarat că are în proprietate: un teren în localitate Moroeni, judeţul Dâmboviţa, un teren intravilan, o casă şi trei apartamente în Bucureşti, un spaţiu comercial în localitatea Niculeşti, judeţul Dâmboviţa, o casă în Voluntari, judeţul Ilfov.

Procurorii au dispus în 3 februarie începerea urmăririi penale în acest caz, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, abuz în serviciu şi luare de mită, fapte în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Primăria Capitalei în perioada 2010 - 2014, contractarea şi subcontractarea lucrărilor aferente proiecte: "Diametrala N-S străpungere str. Buzeşti - str. Berzei - str. Uranus"; "Reabilitarea infrastructurii de bază în Centrul istoric al municipiului Bucureşti"; "Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - Net City"; "Pasaj subteran Piaţa Presei Libere"; "Modernizare străzi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Şoseaua Tunari"; "Reabilitarea Infrastructurii educaţionale în municipiul Bucureşti"; concesiune serviciu public de iluminat în Capitală.

În 28 mai, procurorii DNA au făcut 20 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la instituţii publice, printre care şi la Primăria Capitalei, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Mădălin Dumitru şi de la locuinţa acestuia, precum şi din celelalte imobile percheziţionate.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Mădălin Dumitru are două terenuri intravilane, unul în judeţul Dâmboviţa şi altul în Bucureşti, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, respectiv 220 de metri pătraţi, cumpărate în 2003 şi, respectiv, 2004.

Directorul Direcţiei Infrastructură mai deţine trei apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 42, 45 şi 65 de metri pătraţi, cumpărate în 1996, 2006 şi 2007, două case de locuit, de 200 şi, respectiv, 240 de metri pătraţi, în Capitală şi Ilfov, cumpărate în 2006 şi 2002, precum şi un spaţiu comercial de 1.000 de metri pătraţi, în Dâmboviţa, cumpărat în anul 1996.

Mădălin Dumitru a menţionat în declaraţia de avere că are datorii de 270.000 de euro şi, respectiv, 252.000 de euro, la Egnatia, scadente în 2036 şi 2031, precum şi de 18.000 de euro, la Banca Transilvania.

Dumitru a încasat în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, 30.400 de lei în baza contractului de muncă de la Primăria Capitalei, iar soţia acestuia a avut, tot din salariu, venituri de 30.000 de lei.

Acesta a menţionat în declaraţie şi veniturile din alte surse, respectiv trei antecontracte de vânzare în urma cărora a încasat 150.000 de euro şi 500.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici