Doi protestatari de la Pungeşti aflaţi în greva foamei au avut nevoie de îngrijiri medicale

Două din cele 19 persoane care marţi au intrat în greva foamei la Pungeşti (Vaslui), spunând că vor protesta astfel până când Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist, au avut nevoie de intervenţia Ambulanţei, în timp ce alţi şase protestatari au renunţat la grevă.

227 afișări
Imaginea articolului Doi protestatari de la Pungeşti aflaţi în greva foamei au avut nevoie de îngrijiri medicale

Doi protestatari de la Pungeşti aflaţi în greva foamei au avut nevoie de îngrijiri medicale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui a intervenit, vineri, în localitatea Siliştea-Pungeşti, pentru a acorda îngrijiri medicale în cazul a două persoane în vârstă de 59, respectiv 80 de ani, aflate de trei zile în greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Una dintre cele două persoane pentru care s-a solicitat ambulanţa (persoana de 59 de ani - n.r.) era cu antecedente de hipertensiune arterială, afirmând că nu şi-a luat medicaţia prescrisă. Iniţial a zis că merge la spital, însă a renunţat, la fel ca şi pacientul de 80 de ani. Toate persoanele aflate în greva foamei au fost monitorizate din punct de vedere medical, fiindu-le luate inclusiv tensiunea şi glicemia. Trei dintre acestea au acceptat să li se administreze glucoză prin perfuzie, fiindu-le echilibrată astfel glicemia", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui, Aurora Popa.

Tot vineri, şase din cele 19 persoane aflate în greva foamei au renunţat la această formă de protest. Cele 13 persoane care au mai rămas în greva foamei se află într-o tabără pe care au improvizat-o în altă zonă faţă de cea iniţială, la ieşirea din localitatea Siliştea.

"După a treia zi de protest, a început să ne treacă şi senzaţia de foame. Suntem hotărâţi să nu renunţăm la această formă de protest până când Chevron nu va opri activitatea în zonă, iar Poliţia nu va ridica măsura de restricţionare a traficului", a susţinut Alexandru Lupe, una dintre persoanele aflate în greva foamei.

Un număr de 19 persoane - cinci activişti de mediu şi 14 localnici din comuna Pungeşti - au intrat în greva foamei, marţi, spunând că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, dar şi până când va fi ridicată interdicţia de circulaţie pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui declarau, marţi, că protestatarii au anunţat instituţia că au intrat în greva foamei pe perioadă nedeterminată.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

În urma incidentelor între protestatari şi jandarmi, Poliţia Vaslui a instituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici