Dolj: Procurorii nu exclud nicio ipoteză în cazul accidentului feroviar

Anchetatorii nu exclud nicio variantă în cazul deraierii trenului şi se merge şi pe ipoteza unei mâini criminale, şi pe a îndeplinirii defectuoase a sarcinilor de serviciu, a declarat şeful Parchetului Curţii de Apel Craiova, precizând că e cert că şuruburile de la calea ferată au fost scoase.

134 afișări
Imaginea articolului Dolj: Procurorii nu exclud nicio ipoteză în cazul accidentului feroviar

Principalul suspect în incidentul feroviar, un fost angajat CFR (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Prim-procurorul Parchetului Curţii de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este luată în calcul, totodată, şi ipoteza unei defecţiuni tehnice.

Ea a spus că sunt luate în calcul şi datele tehnice, precum şi intervalul orar în care au circulat trenurile pe acea rută, precizând că de duminică de la ora 21.00 şi până în jurul orei 01.00 pe acea rută nu a trecut niciun tren. În jurul orei 01.00, a trecut un tren de marfă, următorul fiind trenul accelerat implicat în accident, a spus procurorul.

"Avem certitudinea că şuruburile de la calea ferată lipseau, fiind puse alături", a declarat prim-procurorul Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Un singur suspect a fost audiat până în prezent

Potrivit acesteia, suspecţi în acest caz pot fi atât angajaţi ai CFR, cât şi persoane din afara companiei, iar până în prezent a fost audiat un singur suspect.

Despre acesta, Drăguţ a spus că face parte din cercul de suspecţi şi că este vorba despre un angajat CFR, persoana respectivă nefiind "nici dată afară, nici bolnavă psihic".

"La prima vedere părea normal", a spus procurorul, referindu-se la suspectul audiat.

"Am ridicat toate probele de la faţa locului şi vom încerca să rezolvăm acest caz cu celeritate. Avem o echipă de procurori care lucrează la acest caz. Pedeapsa la care poate ajunge în cazul în care se va stabili că este vorba de intenţie poate ajunge până la 25 de ani de închisoare", a adăugat procurorul general Elisabeta Drăguţ.

Ipoteză: Şuruburile liniei ferate, iniţial dislocate şi apoi scoase pentru a provoca deraierea

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a afirmat, luni, într-o conferinţe de presă, că anchetatorii nu exclud ca şuruburile de la calea ferată să fi fost scoase în două etape.

"Cu certitudine şuruburile de la calea ferată au fost dislocate şi le-am găsit alături, ceea ce ne duce la ipoteza că fie au fost deşurubate înainte de a trece marfarul, dar nu cât să ducă la producerea catastrofei de cale ferată, activitate infracţională care a continuat după trecerea marfarului până la trecerea acceleratului. Nu putem exclude nicio pistă", a declarat procurorul Elisabeta Drăguţ.

Tren deraiat

Bănuielile se îndreaptă către doi angajaţi CFR care locuiesc în zonă

Gheorghe Frăţică, preşedintele Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Mişcare - Comercial (UTSMC) din Regionala Craiova, a declarat, luni, că în acest caz bănuielile s-ar îndrepta către doi angajaţi ai CFR care locuiesc în zona Cârcea şi care au fost retrogradaţi în ultima perioadă.

"Eu ştiu că se bănuieşte pe cineva care a fost retrogradat de la grup de linii. Sunt două persoane în zona Cârcea care au fost retrogradate, dintre care una s-a şi pensionat deja pe caz medical", a declarat Gheorghe Frăţică.

Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren de călători au deraiat

, în noaptea de duminică spre luni, la câteva minute de la plecarea din Gara Craiova, 15 persoane fiind duse la spital în urma accidentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici