DOSARUL Ioan Oltean: Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, şi alţi patru reţinuţi în acest caz au fost arestaţi

Cei şase reţinuţi în dosarul privind despăgubirea ilegală acordată de ANRP lui Mihai Rotaru, printre care omul de afaceri şi fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, au fost arestaţi, printr-o decizie a instanţei supreme.

6435 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Ioan Oltean: Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, şi alţi patru reţinuţi în acest caz au fost arestaţi

Crinuţa Dumitrean

Astfel, Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici, reţinuţi joi de procurorii anticorupţie, se întorc în arest.

Decizia de sâmbătă a instanţei poate fi contestată tot la ICCJ.

Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostei preşedinte a ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea unei despăgubiri.

Rotaru a obţinut, în 17 iunie 2010, de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti, care ar fi fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din comisie, au făcut parte Crinuţa Dumitrean, care era şi preşedintele ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte al autorităţii, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, acuzaţi de abuz în serviciu.

Evaluatorul Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru supraevaluarea terenului.

Procurorii arătau în referatul cu propunere de arestare că Ioan Oltean era "ca un şef" pentru fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean şi că era de notorietate în rândul funcţionarilor publici că Mihai Rotaru beneficia de despăgubiri generoase şi prompte urmare acestei relaţii, în vreme ce mii de dosare erau ţinute în aşteptare.

Mihai Rotaru cumpărase drepturile litigioase  pentru terenul respectiv de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizează procurorii, arătând că persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

Rotaru i-ar fi remis lui Oltean, anterior datei de 17 iunie 2010, suma de 600.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra Crinuţei Dumitrean în incinta unei parohii, spun procurorii.

DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, membru şi el în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în acest dosar.

În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Remus Baciu şi Marko Attila, care au făcut de asemnea parte din comisie atunci când aceasta a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, potrivit DNA.

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credinţă".

"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici