DOSARUL Iulian Herţanu: Directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, în arest la domiciliu

Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru vor fi cercetaţi în arest la domiciliu în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi şeful CJ Prahova, a decis ICCJ, însă măsura poate fi contestată.

1109 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Iulian Herţanu: Directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, în arest la domiciliu

DOSARUL Iulian Herţanu: Directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, în arest la domiciliu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul instanţei supreme, ICCJ a respins, joi, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Adrian Emanuil Semcu şi Gheorghe Boeru.

În schimb, instanţa a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de Semcu şi Boeru, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 11 iunie 2015 până în 10 iulie 2015, inclusiv.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost reţinuţi, miercuri după-amiază, la finalul mai multor ore de audieri la sediul DNA Ploieşti, ei fiind suspecţi în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiță, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Semcu a fost adus cu mandat la DNA miercuri, în jurul orei 10.00, iar după mai bine de şapte ore de audieri procurorii au emis ordonanţă de reţinere sub acuzaţia de trafic de influenţă, faptă pe care anchetatorii spun că a săvârşit-o în perioada în care deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

La ieşirea de la DNA Ploieşti, Adrian Semcu a spus că nu se face vinovat de faptele de care este acuzat.

"Am încredere în justiţie. Orice în ţara asta trebuie dovedit", spunea Semcu.

În stenogramele din documentele procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, apar numele unor politicieni importanţi, precum Victor Ponta sau Crin Antonescu.

Astfel, într-o interceptare din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu şi fostul viceprimar al municipiului Ploieşti Nicoleta Catalina Bozianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu şi preşedintele PSD Victor Ponta când discută despre încheierea contractului de "Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discuţii rezultă că Antonescu ştia despre "toate dedesubturile" lui Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă ar fi vorbit cu Victor Ponta:

"BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa..., jumate, adică să-i dea ree.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar nu au dat încă verdictul ăia?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Nu, nu.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu ştiu… ceva de genul ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el... tot el zice...: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Ştii?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da".

În documentele procurorilor apare şi numele actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câştigat proiectul din judeţul Prahova, pe care îl mai voiau două societăţi susţinute de Mihai Fâcă şi Darius Meşca, politicieni care de-a lungul vremii au deţinut funcţii importante atât în administraţia publică locală, cât şi în administraţia publică la nivel central.

În dosarul în care Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru sunt urmăriţi penal a fost deja pusă în mişcare acţiunea penală pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei faţă de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul independent Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, de tatăl acestuia din urmă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, de consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu, precum şi oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier judeţean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan şi Iuliu Virgiliu Roman.

De câteva săptămâni, Semcu deţine funcţia de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparţine Consiliului Judeţean şi prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe localităţi din judeţ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploieşti, Semcu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului Prahova.

Gheorghe Boeru este preşedintele firmei Romair Consulting, înfiinţată în anul 1997, care oferă servicii de consultanţă în afaceri şi management, proiectare şi inginerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici