Dosarul privind prăbuşirea elicopterului militar: Urmărire penală pentru ucidere din culpă

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale în dosarul privind prăbuşirea elicopterului militrar în judeţul Sibiu, pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cauză fiind audiaţi şapte martori, a anunţat Parchetul ICCJ.

5321 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind prăbuşirea elicopterului militar: Urmărire penală pentru ucidere din culpă

Dosarul privind prăbuşirea elicopterului militar: Urmărire penală pentru ucidere din culpă (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"În continuarea cercetărilor în cauza privind prăbuşirea elicopterului militar, în apropierea localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă", arată marţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Cercetarea la locul prăbuşirii elicopterului a fost făcută de anchetatorii desemnaţi să instrumenteze cauza - doi procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din Parchetul ICCJ şi doi procurori militari din Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj -, împreună cu specialişti criminalişti de la Institutului Naţional de Criminalistică al IGPR şi de la Serviciul Criminalistic al IPJ Sibiu, precum şi cu membri ai Comisiei de Investigaţie Tehnică din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Epava elicopterului a fost ridicată în 22 noiembrie, aceasta fiind dusă la o o unitate militară din Câmpia Turzii. Cercetarea la faţa locului s-a încheiat în aceeaşi zi, după ce a fost făcută o verificare amănunţită a zonei.

De asemenea, au fost efectuate autopsiile medico-legale şi, în urma expertizei genetice judiciare - fiind prelevate probe ADN atât de la rudele de gradul I ale militarilor decedaţi, cât şi de la aceştia -, a fost stabilită identitatea persoanelor decedate, a precizat Parchetul instanţei supreme.

Totodată, au fost identificaţi şapte martori care au fost audiaţi de către procurorii militari.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar alţi doi au fost răniţi, fiind preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic au fost duse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, pentru a fi făcute autopsiile.

Duminică, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor opt militari morţi, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Piteşti şi Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde a avut loc o altă ceremonie religioasă. Ulterior, trupurile neînsufleţite au fost predate familiilor pentru înmormântare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici