Dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov, trimis în judecată de DNA

Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi, a cărora arestare s-a cerut din nou, au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

1244 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov, trimis în judecată de DNA

Dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov, trimis în judecată de DNA (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Omul de afaceri Remus Truică a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de Paul Philippe al României, acuzat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, ambii fiind cercetaţi în arest la domiciliu.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, fiind cercetaţi sub control judiciar, Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Marius Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, Lucian Mateescu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi Nicolae Dima, la data faptelor secretar al Localităţii Snagov, acuzat de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi alţi funcţionari ai unor instituţii de pe raza judeţului Ilfov, precum Theordor Chiriac, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, fiind suspectat de abuz în serviciu şi participaţie improprie la spălare a banilor, Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, cercetat pentru abuz în serviciu, Nela Păvăloiu şi Valentin Delcea.

Avocatul Robet Roşu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu şi oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în faţa judecătorilor fără a exista măsuri preventive pe numele lor.

În ceea ce îi priveşte pe cei trei cetăţeni străini, Tal Silberstein, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat , trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, Benyamin Steinmetz, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi la spălare de bani şi Moshe Agavi, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, procurorii DNA au cerut din nou instanţei arestarea preventivă.

Fostul primar din Snagov, Apostol Muşat, va fi judecat pentru abuz în serviciu precum şi alte şase persoane fizice şi firma SC Reciplia SRL.

"Acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe" anunţă procurorii într-un comunicat de presă.

DNA precizează că "începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz , au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici".

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011, adaugă DNA.

"Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", precizează procurorii, prejudiciul total fiind estimat la 145.398.569 de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici