Două bănci, sancţionate de CNCD, pentru că nu au dat credit unei persoane cu dizabilităţi

Două bănci au fost sancţionate cu amenzi de câte 4.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că au refuzat să acorde credit unei persoane cu dizabilităţi la adaptarea locuinţei pentru nevoile sale.

145 afișări
Imaginea articolului Două bănci, sancţionate de CNCD, pentru că nu au dat credit unei persoane cu dizabilităţi

Două bănci, sancţionate de CNCD, pentru că nu au dat credit unei persoane cu dizabilităţi (Imagine: Ovidiu Micsik/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, "persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului". De aceste prevederi beneficiază şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat.

Refuzul de a acorda un credit bancar unei persoane cu dizabilităţi în condiţiile acesti legi constituie o faptă de discriminare, potrivit CNCD.

Colegiul director al CNCD a hotărât, în acest caz, cu unanimitate de voturi, să amendeze două unităţi bancare cu câte 4.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici