Două măsuri, dintr-o lovitură. MS s-a răzgândit: nu îi mai plasează în carantină la domiciliu pe asimptomatici/ Relaxare în privinţa celor care vin din zonele roşii

  • Ministerul Sănătăţii va modifica Ordinul 622 în care scria că persoanele asimptomatice dar infectate cu noul coronavirus pot fi carantinate la domiciliu.
  • Conform noilor modificări ale Ordinului aceste persoane nu vor mai fi carantinate şi tratate la domiciliu, ci în spitale, aşa cum s-a întâmplat până acum.
  • În schimb, persoanele asimptomatice care vin din zonele roşii pot fi izolate la domiciliu pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că au acasă spaţii în care pot sta separat de familie şi doar DACĂ nu mai sunt locuri în carantină.
15520 afișări
Imaginea articolului Două măsuri, dintr-o lovitură. MS s-a răzgândit: nu îi mai plasează în carantină la domiciliu pe asimptomatici/ Relaxare în privinţa celor care vin din zonele roşii

Două măsuri, dintr-o lovitură. MS s-a răzgândit: nu îi mai plasează în carantină la domiciliu pe asimptomatici/ Răzgândire şi în privinţa celor care vin din zonele roşii

Dr. Adrian Marinescu: Starea pacientului asimptomatic se poate schimba brusc şi atunci trebuie monitorizat atent, autorităţile  au făcut bine că au tratat în spitale persoanele asimptomatice

În Ordinul 622 emis recent de Ministerul Sănătăţii,  publicat în Monitorul Oficial, scria clar că cei infectaţi cu noul coronavirus dar care sunt asimptomatici pot fi carantinaţi la domiciliu pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere.

Iată pasajul din Ordin care face referire la acest lucru: 

" Se instituie măsura de carantină la domiciliu în condiţiile prevăzute în Ordinul Comandantului Acţiunii, (...) numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, următoarelor  categorii de persoane:

- persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din  zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de Covid 19 - zona roşie

- persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus - Covid 19

- membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus - Covid 19, care se carantinează la acelaşi domiciliu"

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, a  declarat recent în presă că măsura trecută în acest Ordin este "ca şi cum ai da drumul virusului pe stradă ", şi că autorităţile din sănătate riscă  să distrugă tot ce s-a reuşit până acum din punctul de vedere al gestionării acestei crize.

De cealaltă parte, reprezentanţii medicilor de familie, cei care ar trebui să monitorizeze starea de sănătate a persoanelor asimptomatice aflate în carantină la domiciliu, spun că acestea  vor fi tratate la distanţă, pentru că, altfel, există risc foarte mare de răspândire a bolii.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF: "Dacă se va decide ca asimptomaticii pozitivi vor rămâne la domiciliu, ceea ce eu consider că este riscant din punctul de vedere al împrăştierii virusului, în această situaţie unica noastră soluţie este consultaţia  la distanţă, ( telefon, skype, whatsupp) pentru a urmări eventuala apariţie a unor simptome şi semne , caz în care ei ar trebui spitalizaţi "

Astăzi Ministerul Sănătăţii a anunţat că va modifica Ordinul 622. Astfel, persoanele infectate dar asimptomatice NU mai pot fi plasate în carantină la domiciliu.

În schimb, persoanele asimptomatice care vin din zonele roşii pot fi  izolate la domiciliu pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că au acasă spaţii în care pot sta separat de familie şi doar DACĂ nu mai sunt locuri în carantină.

Medicii sunt de părere că autorităţile au procedat bine atunci când au decis să trateze în spitale persoanele asimptomatice.

Dr. Adrian Marinescu: "În România am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi este foarte bine că am reuşit să îi ţinem în spital şi pe cei asimptomatici. Partea cu tratatul acasă a celor asimptomatici nu este neapărat o măsură foarte bună. Dacă nu ai loc în spital faci asta. Italienii şi spaniolii au ales asta că nu au avut încotro. Presupui că pacientul va sta în izolare completă şi va trebui monitorizat. El poate fi asimptomatic dar starea lui se poate schimba brusc şi monitorizat atent. "

În prezent, există suficiente locuri de carantină, însă este doar pregătit cadrul legislativ pentru eventuale astfel de situaţii (Ordinul nr 622). De asemenea, aceste persoane trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia au condiţii de separare completa de restul membrilor familiei.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, ţările declarate zone roşii sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA şi Turcia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici