Două persoane trimise în judecată nedrept de procurorul Mihaela Agheniţei

Două persoane au fost anchetate şi trimise în judecată după ce Mihail Boldea a făcut un denunţ "mincinos" la DNA Galaţi, iar procurorul Mihaela Agheniţei a soluţionat acest denunţ prin "probe neadevărate" şi prin informarea falsă a instanţei, potrivit unor surse judiciare.

513 afișări
Imaginea articolului Două persoane trimise în judecată nedrept de procurorul Mihaela Agheniţei

Două persoane trimise în judecată nedrept de procurorul Mihaela Agheniţei (Imagine: Shutterstock)

Procuroarea Mihaela Agheniţei, de la Parchetul Tribunalului Brăila, care a fost detaşată temporar la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi şi a trimis în judecată două persoane pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care fostul deputat Mihail Boldea a fost martor denunţător, este urmărită penal pentru favorizarea infractorului. Începerea urmăririi penale a fost dispusă în 22 martie de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii DIICOT Galaţi au dispus în 3 iulie 2012 începerea urmăririi penale "in rem" pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului, iar în 22 martie 2013 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de procuroarea Mihaela Agheniţei.

Aceasta este acuzată că, în calitatea sa de magistrat procuror în cadrul DNA Galaţi, în perioada 14 mai 2012 - 23 iulie 2012, cu ocazia administrării probelor într-un dosar penal format ca urmare a "denunţului mincinos formulat de Boldea Mihail, încarcerat în incinta CRAP Galaţi, împotriva inculpaţilor Troacă Daniel şi Marin Nicolae, prin administrarea de probe neadevărate sau la care adevărul a fost alterat, a creat o falsă informare probatorie în sprijinul unei învinuiri nedrepte a inculpaţilor, a pus în mişcare acţiunea penală şi a dispus trimiterea în judecată a acestora, împiedicând instanţa de judecată să afle adevărul, fundamentând o învinuire nedreaptă, ceea ce a condus la condamnarea inculpatului Troacă Daniel", au precizat sursele citate.

În acest fel, procuroarea Mihaela Agheniţei l-a ajutat pe Mihail Boldea să beneficieze de dispoziţiile legale referitoare la reducerea pedepsei, eliberându-i două comunicări, una în 2 iulie 2012, ce atesta faptul că denunţul formulat la 14 mai 2012 a dus la identificarea lui Daniel Troacă şi a lui Nicolae Marin, iar cea de-a doua în 9 iulie 2012, prin care i s-a comunicat că s-a dispus arestarea preventivă a lui Troacă şi obligarea de a nu părăsi ţara faţă de Marin, potrivit documentelor procurorilor DIICOT, citate de sursele judiciare.

Comunicarea emisă de DNA - Serviciul Teritorial Galaţi în 9 iulie 2012 a fost depusă de Boldea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de înşelăciune, iar documentul emis în 2 iulie 2012 a fost depus în 6 martie 2013 la Curtea de Apel Iaşi, unde se află în prezent dosarul, ca urmare a strămutării cauzei.

"Calitatea de magistrat procuror în cadrul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi a învinuitei Agheniţei Mihaela şi atribuţiile de serviciu ale acesteia ce derivă din respectiva funcţie au fost deturnate şi utilizate în mod fraudulos de către aceasta în susţinerea şi protejarea intereselor denunţătorului Boldea Mihail, pentru a-i fi redusă pedeapsa ce îi va fi aplicată în cauza dedusă judecăţii urmare a rechizitoriului din dosarul de crimă organizată în care a fost trimis în judecată", se mai arată în documentele citate.

Faptele procuroarei Mihaela Agheniţei au dus la arestarea preventivă a lui Daniel Troacă şi trimiterea în judecată a acestuia şi a lui Nicolae Marin.

În 22 august 2012, Daniel Troacă a fost condamnat de Tribunalul Galaţi la doi ani şi şase luni închisoare pentru trafic de influenţă. Daniel Troacă a contestat decizia la Curtea de Apel Galaţi, care în 16 octombrie 2012 i-a respins apelul, menţinând condamnarea la doi ani şi şase luni de închisoare.

Nicolae Marin este judecat de Tribunalul Galaţi într-un dosar separat, după ce instanţa a dispus disjungerea cauzei, următorul termen fiind stabilit la 17 aprilie.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că Mihaela Agheniţei este urmărită penal pentru favorizarea infractorului.

"În sarcina acesteia s-a reţinut faptul că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a instrumentat un dosar penal în care a dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 257 alin. 1 C .p. cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, în scopul asigurării beneficiului dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, inculpatului Boldea Mihail, anterior trimis în judecată, prin rechizitoriul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi", potrivit DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici