Dragnea: Dobrogea ar putea deveni o regiune de sine stătătoare

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, consideră că Dobrogea îndeplineşte toate criteriile pentru a fi o regiune de sine stătătoare, dar că o decizie finală în acest sens nu a fost luată.

1161 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Dobrogea ar putea deveni o regiune de sine stătătoare

Dragnea: Dobrogea ar putea deveni o regiune de sine stătătoare

El a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, care sunt criteriile pentru formarea unei regiuni.

"Noi susţinem regiuni suficient de mari pentru a putea avea în interior resurse naturale diverse, variate, pentru a putea genera mai multă dezvoltare, pentru a avea forţă de muncă cu cât mai multe specializări, pentru a avea cât mai multe etnii într-o regiune pentru a se stimula interacţiunile umane, sociale care sunt importante pentru progres, o regiune să aibă forme de relief care să o ajute să pună în comun potenţialul fiecărei forme de relief, să aibă suficiente cursuri de apă şi suficientă ieşire la transportul naval, fluvial sau maritim. De asemenea, regiunea să poată să aibă în interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale pentru ca ea să se poată dezvolta nu neapărat singură, dar să nu stea cu mâna întinsă pentru supravieţuire la guvernul central", a explicat Liviu Dragnea.

EL a precizat că Dobrogea îndeplineşte aceste criterii şi beneficiază şi de avantajul Portului Constanţa, care are o importanţă strategică.

"Dobrogea îndeplineşte toate aceste criterii, plus că are şi ieşire la mare. Mai mult decât atât, Portul Constanţa are o importanţă strategică incredibilă, resursele pe care le aveţi în zona dumneavoastră sunt foarte mari. Deci, ar avea suficiente şanse să devină o regiune de sine stătătoare. Nu este o decizie finală, decizia finală va fi luată mai târziu pentru că opinia noastră este că mai bine măsurăm de zece ori, de 100 de ori, de 1.000 de ori şi atunci când desenăm conturul o facem cu siguranţă bine", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Ministrul consideră că regionalizarea trebuie finalizată până la sfârşitul acestui an pentru că din 2014 începe noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene şi apoi este mult mai greu de modificat structura administrativă a ţării, dar că nu se poate finaliza până nu va fi revizuită Constituţia.

"Procesul de regionalizare va fi terminat până la sfârşitul acestui an cu o singură condiţie: să fie revizuită Constituţia. Dacă nu se modifică, nu putem înfiinţa regiunile pentru că nu există în Constituţie. (...) Dacă în octombrie Constituţia se revizuieşte, noi punem pe masa Guvernului şi a Parlamentului pachetul de legi care este aproape finalizat ca şi elaborare în proiect, după ce s-a adoptat înseamnă că s-au înfiinţat regiunile şi se organizează alegeri pentru structurile de conducere", a menţionat Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici