Dublă lovitură: sancţiunile pentru tezele plagiate pot afecta şi conducătorii de doctorat, dar şi universitatea

În noul proiect al Legilor Educaţiei, pentru abateri repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei.

647 afișări
Imaginea articolului Dublă lovitură: sancţiunile pentru tezele plagiate pot afecta şi conducătorii de doctorat, dar şi universitatea

Dublă lovitură: sancţiunile pentru tezele plagiate pot afecta şi conducătorii de doctorat, dar şi universitatea

Procedura pentru anularea sau retragerea titlurilor de doctor este una clară şi transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv deciziile CCR, spune Ligia deca în timpul prezentării proiectului Legilor Educaţiei.

„Decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Aceeaşi decizie CCR mai subliniază că doar o instanţă judecătorească poate anula diploma de doctor.
Practic am considerat că e nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta? În primul rând nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. A doua chestiune: tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor, există 90 de zile, trei luni în care ele vor sta într-o platformă publică în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă”, spune Deca.

Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat. Tot ele sunt şi cele care acordă titlul de doctor, însă dacă sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU rezolvă contestaţiile.

În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată există o direcţionare clară, legală, pentru ca cei care au emis diploma, adică reprezentantul legal al universităţii, în speţă rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau, dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca.

„Ce înseamnă asta din punct de vedere a responsabilităţii universităţilor? Înseamnă că există mai multă responsabilitate şi o serie de sancţiuni posibile pentru cei care au facilitat încălcări ale eticii. Practic, se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat. În cazul în care constată abateri mai grave sau repetate se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior. De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în acest proces de emitere a titlurilor de doctor”, a mai spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
deca,
plagiat,
doctorat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici