Duşa: Tokes are o retorică retrogradă. Afirmaţii de acest gen auzeam doar acum 100 de ani

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că Laszlo Tokes, care a cerut protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei, "are o retorică retrogradă" şi că astfel de afirmaţii auzea "doar acum 100 de ani", precizând, totodată, că "nu e corect ca oficialii maghiari să vină în România să vorbească aberaţii"

155 afișări
Imaginea articolului Duşa: Tokes are o retorică retrogradă. Afirmaţii de acest gen auzeam doar acum 100 de ani

Mircea Duşa (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Întrebat, joi, la Braşov, cum comentează faptul că niciun ministru din Guvernul Ponta nu a avut vreo reacţie la ceea ce s-a întâmplat la Băile Tuşnad, ministrul Duşa a spus că reacţia va veni din partea cetăţeanului, dar că şi instituţiile abilitate ar trebui să se autosesizeze.

"Reacţia o să fie a cetăţeanului din judeţul Harghita. Ministrul Apărării este un ministru NATO. În primul rând este deranjant faptul că în această tabără de vară de la Tuşnad, care se organizază în fiecare an, se abordează mereu aceleaşi subiecte privind autonomia, tratatul de la Trianon, şi nu este corect ca oficialii maghiari să vină în România să vorbească tot felul de aberaţii", a declarat Mircea Duşă, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Apărării a spus că Laszlo Tokes "are o retorică retrogradă".

"Afirmaţii de acest gen auzeam doar acum o sută de ani", a completat Duşa, care consideră că politicienii români trebuie să găsească soluţia politică corectă, iar instituţiile statului să se autosesizeze şi să ia măsurile necesare.

"Se mai vorbea tot la tabăra de la Tuşnad că noi ar trebui să fim în protectorat. Păi aceste afirmaţii cred că erau valabile pe timpul Imperiului Austro-Ungar. În secolul XXI, când vorbim de Uniunea Europeană, de cetăţeni europeni, nu cred că este normal să venim cu astfel de retorici. La fel, atunci când ni se spune că minorităţile trebuie să trăiască în democraţie, da, să trăiască în democraţie, să li se asigure drepturile aşa cum sunt exemplar asigurate în
România de către constituţie şi cred că democraţie înseamnă şi libertate, dar, în acelaşi timp, şi respectarsa legilor româneşti", a mai spus Duşa.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, în 27 iulie, la Universitatea de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare naţională, astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că "secuimea are un steag", şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe "pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii", susţinând totodată că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară "Balvanyos, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

Premierul Victor Ponta a reacţionat, marţi, la declaraţiile lui Laszlo Tokes, spunând că afirmaţiile acestuia "nu sunt doar insultătoare, ci chiar penale şi ar fi trebuit sancţionate şi de preşedintele Traian Băsescu dacă România ar fi avut un preşedinte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici