Video Eforturi pentru a evita revărsarea apelor în Teleorman. Inundarea controlată a unui teren de lângă lacul Suhaia, luată în calcul

Reprezentanţii Administraţiei Apelor Române propun ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia cu 30 de centimetri pentru evacuarea unui debit de circa 5 metri cubi în regim controlat, ceea ce presupune inundarea controlată a unei suprafeţe de teren agricol de lângă lac.

1155 afișări

Potrivit unui comunicat transmis luni seara de ISU Teleorman, reprezentanţii Administraţiei Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5 metri cubi pe secundă în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafeţe de teren agricol aflat în apropierea lacului.

„Având în vedere posibilitatea existenţei în zonă a mai multor animale şi construcţii temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoaşterii şi monitorizării zonei, premergător şi pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, la nivelul tuturor unităţilor administrative teritoriale (localităţi) din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetăţenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici şi persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole, asupra iminenţei inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea şi a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa şi Viişoara) şi interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfăşoare activităţi de pescuit”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în prezent, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de Vest şi de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ISU Teleorman, Inspectoraului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman dar şi membri ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile limitrofe.

În zonă nu există pericol de inundare a comunităţilor, însă mai multe hectare de teren agricol şi grădini pot fi afectate de apă.

Peste 150 de gospodării din zeci de localităţi ale judeţului Teleorman au fost inundate, săptămâna trecută, din cauza topirii zăpezii, a precipitaţiilor din ultima perioadă, a scurgerilor de pe versanţi sau a revărsărilor unor râuri.

Pompierii din Teleorman au acţionat, sâmbăta trecută, pentru scoaterea apei din două lacuri, în Dunăre, pentru a evita revărsarea peste localităţile apropiate, dar şi pentru supraînălţarea digului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici