ELCEN: Apa caldă va reveni la temperatura obişnuită până la ora 18.00 în toate sectoarele afectate

Apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ELCEN, după ce bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 nu au mai avut apă caldă de joi.

9205 afișări
Imaginea articolului ELCEN: Apa caldă va reveni la temperatura obişnuită până la ora 18.00 în toate sectoarele afectate

ELCEN: Apa caldă va reveni la temperatura obişnuită până la ora 18.00 în toate sectoarele afectate (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii ELCEN au arătat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite, începând de joi, în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.

Începând de marţi, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anunţând sâmbătă că a reluat furnizarea la parametri normali.

"Creşterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă", a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

"RADET Bucureşti achită cu mare întârziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenţa unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 - 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat şi facturat energie termică, inclusiv dobânzi de întârziere, în valoare de 799,851 milioane lei, iar încasările aferente aceleiaş perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de încasare de 67,49%)", se arată în comunicatul ELCEN de duminică.

Potrivit aceleiaşi surse, valoarea creanţelor RADET Bucureşti către ELCEN înregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro).

"Neplata datoriilor RADET către ELCEN a împins societatea în a acumula, la rândul sau, datorii către diverşi furnizori. La data de 30.09.2014, S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. înregistrează obligaţii de plată restante în valoare totală de 578.965.072,75 lei (circa 130 milioane euro). Unul dintre aceşti furnizori este fostul Distrigaz Sud (actualmente GDF SUEZ)", se mai arată în comunicatul ELCEN.

Primăria Capitalei a anunţat că, pentru cantităţile de energie termică cumparate de la ELCEN, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie - septembrie 2014, a achitat, alături de RADET, suma totală de 677.580.571 lei, faţă de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menţionate - 609.907.040 lei.

"Având în vedere cele menţionate nu pot fi reţinute motivele invocate de către Electrocentrale Bucuresti SA conform cărora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, în principal, de neplata obligaţiilor financiare ale RADET şi ale Primăriei Municipiului Bucureşti, privind achiziţia de agent termic pentru perioada menţionată", spunea primarul Sorin Oprescu.

Divizarea producătorului de energie termică ELCEN s-a încheiat, la începutul lunii octombrie, rezultând trei societăţi: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan

După divizare, regiile - RADET Bucureşti şi RADET Constanţa vor fi transformate în societăţi comerciale, iar acţiunile Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăţi şi firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici