Emil Boc neagă că ar fi fost luaţi bani de la diguri şi daţi pentru construirea unor săli de sport

Premierul Emil Boc a negat categoric sâmbătă la Şendreni, judeţul Galaţi, informaţia potrivit căreia în anii trecuţi ar fi fost daţi bani pentru construirea unor săli de sport, în detrimentul realizării unor diguri, spunând că este "o tâmpenie".

21 afișări
Imaginea articolului Emil Boc neagă că ar fi fost luaţi bani de la diguri şi daţi pentru construirea unor săli de sport

Emil Boc neagă că ar fi fost luaţi bani de la diguri şi daţi pentru construirea unor săli de sport (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Întrebat de un jurnalist dacă este adevărat că banii care ar fi trebuit să fie daţi pentru realizarea unor diguri, după inundaţiile precedente din 2008, ar fi fost direcţionaţi pentru construirea unor săli de sport, Emil Boc a negat categoric această informaţie, catalogând-o drept "o tâmpenie".

"Este exclus acest lucru. În niciun caz n-am luat bani de la diguri ca să dăm pentru săli de sport. Asta este o tâmpenie", a afirmat premierul Emil Boc, care a adăugat că politica de investiţii pentru realizarea unor diguri este stabilită de Ministerul Mediului.

Premierul Emil Boc a inspectat sâmbătă zona localităţii gălăşene Şendreni, unde vineri a fost instalat un dig experimental, brevetat, care a fost adus de o firmă din Baia Mare şi care iniţial urma să fie montat la Săuceşti, judeţul Bacău, însă specialiştii au decis, în cele din urmă, să fie ridicat în judeţul Galaţi.

Specialiştii i-au prezentat premierului Boc digul şi beneficiile acestuia, spunând că invenţia a început în 2006, a fost perfecţionată în 2008 şi că digul a fost experimentat la Lăpuş, în judeţul Maramureş, având o forţă de protecţie de 1,7 metri, existând şi o variantă perfecţionată, cu protecţie de peste doi metri. În acest context, specialiştii i-au spus lui Boc că ar fi bine dacă s-ar investi fonduri în cercetare, având în vedere pagubele imense provocate de inundaţii.

Emil Boc a spus că inundaţiile şi situaţia din ultima perioadă sunt fără precedent în ultimii 20 de ani şi că, după cunoştinţa lui, asemenea fenomene nu s-au mai înregistrat de foarte mult timp, apreciind că trebuie găsite soluţii alternative pentru evitarea producerii unor noi pagube şi pierderi de vieţi omeneşti.

Referindu-se la situaţia de la Şendreni, Boc a apreciat că, în opinia sa, situaţia este sub control.

"Eu cred că situaţia este sub control şi că aici nu vom avea pierderi de locuinţe, cu atât mai puţin pierderi de vieţi omeneşti. Trebuie găsite soluţii alternative, este o situaţie fără precedent în ultimii 20 de ani (...) Se fac simulări pe fiecare zonă, inclusiv pe zona Galaţi (...) Eu nu sunt în teren să caut vinovaţi, ci să evit pierderile de vieţi omeneşti şi producerea de pagube", a afirmat Boc.

El a apreciat că localitatea gălăţeană Şendreni este un exemplu de mobilizare şi că modul în care s-a acţionat în această zonă este "un lucru încurajator"

"Ne-am dat seama că solidaritatea este singura soluţie. Acum inventatorii trebuie să treacă proba de foc", a mai spus Boc referindu-se la digul experimental de la Şendreni.

Premierul Emil Boc s-a aflat mai întâi la Galaţi, unde a participat la şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă, la care au fost prezenţi prefecţii judeţelor Galaţi, Tulcea şi Brăila şi unde s-a discutat planul de măsuri ce trebuie luate în cazul producerii unor inundaţii în zonele respective.

De la Galaţi, unde Emil Boc a fost atacat cu ouă şi o roşie, la ieşirea din sediul Prefecturii, Boc s-a deplasat în localitatea gălăţeană Şendreni, unde echipele de intervenţie au lucrat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ridicarea unui al treilea dig de protecţie a localităţii, în prelungirea celui exerimental, montat vineri, şi unde există pericolul inundării a aproximativ o sută de case.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici