Eurodeputat român, originar din Ucraina: Comunitatea românească din statul vecin e puternic afectată

  • Eugen Tomac, eurodeputat român, originar din Ucraina, a fost zilele trecute în regiunea Cernăuţi şi a vorbit cu oamenii care sunt extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte situaţia lor.
  • Tomac crede că încă mai este speranţă să poată fi oprit conflictul din statul vecin.
926 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat român, originar din Ucraina: Comunitatea românească din statul vecin e puternic afectată

Eurodeputat român, originar din Ucraina: Comunitatea românească din statul vecin e puternic afectată

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat la RFI că întreaga comunitate de români din Ucraina este direct expusă, în cazul unei invazii ruseşti.

El precizează că s-a întâlnit cu români din ţara vecină, care s-au arătat îngrijoraţi de situaţia de la graniţă.

„Eu am fost ieri (duminică-n.r.) în Ucraina, împreună cu mai mulţi colegi, în regiunea Cernăuţi, acolo unde avem o comunitate numeroasă de români şi am fost tocmai pentru a discuta direct cu oamenii care sunt cei mai expuşi în faţa unui astfel de scenariu al invadării statului vecin. Vă mărturisesc că am plecat destul de îngrijorat, pentru că am întâlnit oameni care pur şi simplu nu văd cu foarte multă speranţă o ameliorare a situaţiei”, spune Eugen Tomac.

În opinia preşedintelui PMP, românii din Ucraina sunt direct expuşi, în cazul unei invazii ruseşti.

„După minoritatea rusă, a doua minoritate importantă din punct de vedere numeric este minoritatea română, concentrată în nordul Bucovinei şi în sudul Basarabiei. Deci ambele zone, cel puţin cea din regiunea Odesa este direct expusă, pentru că Rusia întotdeauna a avut drept obiectiv gurile Dunării (...). Nu pot să vă redau emoţia pe care am trăit-o în clipa în care am cunoscut o doamnă ieri de 84 de ani, care îmi spunea că s-a născut în 1937 în România, în timpul lui Carol al II-lea şi că nu şi-ar dori ca sfârşitul vieţii să şi-l petreacă în Rusia. O asemenea scenă m-a tulburat puternic şi m-a făcut să înţeleg cât de puternic afectată este comunitatea românească din statul vecin (...). Cred că este loc în continuare pentru a opri aceste ambiţii ale micului Stalin, cum îl numesc eu pe Putin astăzi, de a invada un stat pe care l-a recunoscut”, a mai spus Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici