Experţii europeni vor întocmi un raport în urma vizitei de evaluare Schengen a României

Experţii europeni vor întocmi un raport care va cuprinde concluziile şi recomandările echipei care a încheiat prima vizită de evaluare Schengen a României în domeniul cooperărării poliţieneşti, a anunţat, marţi, Ministerul Administraţiei şi Internelor.

20 afișări

Potrivit MAI, prima vizită de evaluare Schengen a României în domeniul cooperărării poliţieneşti s-a încheiat duminică, după ce, timp de o săptămână, experţii europeni au evaluat în teren îndeplinirea condiţiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen în domeniu.

Pe durata acestei misiuni, au fost prezentate evaluatorilor Schengen principalele instituţii cu competenţe în domeniu, fiind vizitate Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, Secţia 1 Poliţie Bucureşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Punctul de Contact Oradea, Poliţia municipiului Oradea şi Institutul de Criminalistică Bucureşti.

MAI precizează că, în urma vizitei efectuate, experţii europeni vor întocmi un raport care va cuprinde concluziile şi recomandările echipei de evaluare, care urmează să fie aprobat în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles, cel mai probabil în luna iunie 2009.

Din echipa de evaluare au făcut parte experţi din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene şi un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE.

MAI precizează că, în perioada 2009-2010, vor avea loc alte misiuni de evaluare Schengen în domeniile de protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE.

MAI aminteşte că orice stat care îşi propune să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de evaluare. În acest context, trebuie să facă dovada faptului că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a fi stat membru Schengen.

Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen, care este format din reprezentanţi ai statelor membre, Comisiei Europene şi Secretariatului General al Consiliului UE.

Prima parte a procesului de evaluare constă în completarea unui chestionar extins, care este remis statului respectiv. Acest chestionar conţine întrebări detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea şi aplicarea prevederilor Schengen. Răspunsurile la acest chestionar sunt discutate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

În momentul în care au fost obţinute suficiente informaţii sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea în teren a pregătirilor. Echipele de experţi întocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate şi aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adoptă decizia prin care autorizează ridicarea controlului la frontierele interne.

România şi-a propus ca obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011. Acest deziderat presupune îndeplinirea standardelor Schengen în cinci domenii, care vor fi supuse procesului de evaluare: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere şi SIS.

Răspunsurile României la chestionarul Schengen au fost analizate, la începutul lunii decembrie a anului trecut, în cadrul Reuniunii Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles.

Autorităţile române au primit oficial chestionarul Schengen în 17 septembrie 2008, aceasta reprezentând cea de-a doua etapă a procesului de evaluare, după transmiterea, de către România, a Declaraţiilor de pregătire privind aderarea la Spaţiul Schengen, în 28 iunie 2007 şi 2 iunie 2008. În 10 noiembrie, România a transmis oficial răspunsul la întrebările cuprinse în chestionarul Schengen.

Chestionarul Schengen este un document extins, cu aproximativ 250 de întrebări detaliate din toate domeniile circumscrise acquis-ului Schengen, care oferă o imagine realistă asupra stadiului implementării şi aplicării prevederilor Schengen în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici