Experţii Schengen au verificat îndeplinirea obiectivelor de evaluare la Aeroportul Otopeni

Experţii comisiei de evaluare Schengen, care se află în vizită de evaluare în România până miercuri, au vizitat Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni din Bucureşti, pentru a verifica îndeplinirea obiectivelor de evaluare specificate în foaia de parcurs a României.

81 afișări
Imaginea articolului Experţii Schengen au verificat îndeplinirea obiectivelor de evaluare la Aeroportul Otopeni

Experţii Schengen au verificat îndeplinirea obiectivelor de evaluare la Aeroportul Otopeni (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Misiunea Uniunii Europene, formată din auditori din zece state Schengen, a constatat, luni, modul în care se separă fluxurile de călători din statele Schengen şi non-Schengen la Aeroportul Otopeni, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti.

Experţii au analizat din punct de vedere tehnic măsurile luate pentru realizarea fluxurilor Schengen, non-Schengen şi de tranzit, precum şi porţile de îmbarcare, ghişeele de frontieră şi echipamentele aferente celor două fluxuri de pasageri.

Raportul evaluării urmează să fie comunicat în cursul lunii viitoare, precizează sursa citată.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti şi-au exprimat, însă, convingerea că rezultatul evaluării va fi unul pozitiv pentru România, în contextul măsurilor ferme luate pentru realizarea obiectivelor de aderare la Spaţiul Schengen.

"Suntem sută la sută pregătiţi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Noul terminal va fi folosit pentru sosiri şi plecări, atât în Spaţiul Schengen, cât şi non-Schengen, şi va fi dat efectiv în funcţiune în luna martie anul viitor", a spus directorul general al companiei, Tudor Jidav, citat în comunicatul de presă.

Astfel, terminalul Finger va conţine 24 de porţi (faţă de nouă în prezent), din care 14 vor fi dotate cu pasarele de îmbarcare sau debarcare (faţă de cinci momentan).

Investiţia, în valoare de 60 de milioane de euro, este cuprinsă în faza a treia a obiectivului "Dezvoltare şi modernizare AIHCB", la finalul căreia se va asigura o capacitate totală a terminalelor de şase milioane de pasageri pe an, faţă de cea actuală de 4,5 milioane.

Experţii comisiei de evaluare Schengen urmează să viziteze şi Aeroportul "Traian Vuia" din Timişoara, precum şi cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa (rutier şi feroviar), în judeţul Timiş.

Vizita experţilor Schengen din perioada 15-17 noiembrie este singura reevaluare pe care aceştia au cerut-o în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen.

Ultima vizită de evaluare va avea loc în perioada 6-10 decembrie, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) - SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu.

România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.

În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate, Islanda şi Norvegia, şi, din decembrie 2008, Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici