Femeile deţin cele mai multe posturi de conducere în ministere. Care sunt ministerele "feminine" din România

Femeile deţin peste jumătate dintre posturile de decizie din administraţia publică centrală şi cele mai multe posturi de conducere în ministere, acestea fiind mai multe în ministere, decât în unitaţile de la nivel local, instituţiile din subordine şi alte organe de specialitate, potrivit unui studiu

878 afișări
Imaginea articolului Femeile deţin cele mai multe posturi de conducere în ministere. Care sunt ministerele "feminine" din România

Femeile deţin cele mai multe posturi de conducere în ministere. Care sunt ministerele "feminine" din România (Imagine: Shutterstock)

Un studiu realizat de Ministerul Muncii la cererea Comisiei Europene arată că primele trei ministere "feminine", cu peste 50 la sută femei în posturi de decizie, sunt Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) - 73,91 la sută, Ministerul Finanţelor Publice - 71,14 la sută, Ministerul Justiţiei - 70,97 la sută, se arată într-un comunicat al MMFPS.

Primele trei ministere "masculine", cu peste 50 la sută bărbaţi în posturi de decizie, sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - 64,71 la sută, Secretariatul General al Guvernului - 62,50 la sută, Ministerul Afacerilor Externe - 59,62 la sută.

Colectarea datelor nu a avut în vedere posturile de ministru, secretar de stat, preşedinţi cu rang de secretar de stat şi consilieri personali.

Din 2003, Comisia Europeana a dezvoltat o bază de date on-line, care cuprinde situaţia femeilor şi a bărbaţilor în poziţii de decizie în domeniile politic, administraţie publică, judiciar, afaceri, finanţe, parteneri sociali şi ong-uri.

Direcţia Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din Ministerul Muncii a realizat studiul, la cererea Comisiei Europene, pentru a actualiza secţiunea administraţie publică din baza de date, care se referă la "echilibrul de gen" între funcţionarii publici de conducere, de la nivelul fiecărei instituţii Europene şi din fiecare Stat membru al Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici