Fiica economistului N.N. Constantinescu, despăgubită de CEDO, după ce a plătit daune pentru defăimare

Fiica economistului N.N. Constantinescu ar urma să fie despăgubită de statul român cu 8.000 de euro, după ce a fost condamnată penal în 2004 pentru defăimarea unui colaborator al tatălui său decedat, potrivit unei decizii a CEDO.

956 afișări
Imaginea articolului Fiica economistului N.N. Constantinescu, despăgubită de CEDO, după ce a plătit daune pentru defăimare

Fiica economistului N.N. Constantinescu, despăgubită de CEDO,după ce a plătit daune pentru defăimare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg arată, în decizia dată marţi, că reclamantei, Ileana Constantinescu, i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare când a fost condamnată şi a plătit daune pentru defăimare unui fost colaborator al tatălui ei, după ce a publicat o carte despre viaţa acestuia din urmă, cunoscutul economist şi academician Nicoale N. Constantinescu.

După decesul tatălui său, în decembrie 2000, Ileana Constantinescu, profesoară de limbi străine la Academia de Studii Economice, a publicat, în august 2002, cartea "Viaţa lui N. N. Constantinescu".

Volumul a apărut după ce, în 3, 5 şi 6 iulie 2002, au fost publicate în ziarul Economistul mai multe articole referitoare la reclamantă, cu titlul "Pentru o rătăcită în pădurea... minciunilor", scrise de I. E., economist şi fost colaborator al lui Nicolae N. Constantinescu. CEDO consemnează că I. E. era directorul ziarului şi vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (AGER). Directorul fondator al publicaţiei Economistul este Ioan Erhan, care se numără totodată printre vicepreşedinţii AGER.

La 9 aprilie 2003, I. E. a făcut plângere penală contra reclamantei, acuzând-o că l-a defăimat în unele pasaje din carte, sugerând că ar fi lăsat în paragină construcţia Casei Economiştilor, că ar fi făcut cheltuieli inutile ca director al Editurii Economice, că l-a convins pe tatăl ei să-i cedeze dreptuirle de autor pentru două volume, acesta din urmă nemaiavând atunci discernământ, şi că ar fi fost interesat ca tatăl ei să se însoare cu S. B., arată CEDO.

N.N. Constantinescu s-a căsătorit cu menajera sa, Stana Brânzei, cu câteva luni înainte să moară, fiica lui dând-o pe aceasta în judecată şi încercând să obţină anularea căsătoriei. În ceea ce priveşte drepturile de autor, ea a trebuit să-l acţioneze în civil pe I. E., pentru anularea contractului de cesiune, din cauză că lipsa de discernământ a tatălui ei nu a fost dovedită.

În urma plângerii lui I.E., instanţa a condamnat-o pe Constantinescu, în 2004, la plata unei amenzi penale de 500 de lei şi a unor daune în valoare de 3.000 de lei, pentru că i-a atras oprobriul lui I. E. fără a-şi dovedi afirmaţiile.

În reclamaţia către CEDO, Ileana Constantinescu a susţinut că a fost condamnată penal pe nedrept, că i-a fost încălcată libertatea de exprimare şi că s-a adus atingere carierei sale de profesoară. Ea a mai spus că, prin cartea repectivă, a avut doar intenţia de a prezenta adevărul şi de a răspunde articolelor defăimătoare la adresa ei, publicate anterior de I.E.

CEDO a apreciat că a fost încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce stipulează libertatea de exprimare, în cazul Ilenei Constantinescu, şi a decis ca aceasta să primească suma de 1.000 de euro, ca daune materiale pentru amenda penală şi daunele plătite lui I. E., 7.000 de euro cu titlu de daune morale şi 140 de euro cheltuieli de judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici