Fosta directoare de la Penitenciarul Târgşor, trimisă în judecată pentru înşelăciune şi fals

Fosta directoare a Penitenciarului de femei de la Târgşor (Prahova) Mihaela Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA, pentru înşelăciune, fals, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

697 afișări
Imaginea articolului Fosta directoare de la Penitenciarul Târgşor, trimisă în judecată pentru înşelăciune şi fals

Fosta directoare de la Penitenciarul Târgşor, trimisă în judecată pentru înşelăciune şi fals (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a comisarului şef Mihaela Puşcaş, fost director al Penitenciarului de femei Târgşor, sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; înşelăciune şi fals intelectual.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Mihaela Puşcaş, în calitate de director al Penitenciarului Târgşor şi de manager al Proiectului POSDRU "Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor" a ataşat la o cerere de rambursare pe care a depus-o la AMPOSDRU, un document inexact şi mai multe documente false, pentru a justifica pre-finanţarea primită şi pentru a obţine plăţi intermediare.

În cererea depusă, fosta directoare a declarat că "regulile privind achiziţii publice şi oportunităţi egale au fost respectate", "cheltuielile solicitate sunt eligibile" şi "documentele anexate sunt conforme", însă cercetările făcute în cauză au demonstrat că o parte din achiziţiile de bunuri, servicii sau execuţii de lucrări au fost realizate cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.

"Pentru a demonstra însă respectarea acestor proceduri, Puşcaş Mihaela a aprobat mai multe documente, cunoscând că au fost întocmite în fals, documente care au fost anexate la cererea de rambursare nr. 1 formulată în derularea proiectului anterior menţionat. Această faptă a avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene (FSE) în cuantum de 352.321,30 lei - sumă ce reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităţilor Europene, precum şi fonduri nerambursabile din bugetul naţional în cuantum de 73.959,76 lei", se arată în comunicatul DNA Ploieşti.

Procurorii nu au dispus măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului în acest caz, întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei.

Comisarul şef Mihaela Puşcaş a intrat în atenţia anchetatorilor în urmă cu doi ani, când colegi de-ai săi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au acuzat-o de o serie de infracţiuni de corupţie, fraudă şi abuz în serviciu.

Sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au reclamat-o procurorilor anticorupţie şi Departamentului de Luptă Antifraudă pe şefa închisorii de la Târgşor, acuzând-o că i-a acordat preferenţial concubinului ei un contract în cadrul unui proiect european, în valoare de 425.000 de lei.

Sindicaliştii acuzau totodată şi lipsa de implicare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, anunţată despre problemele de la Târgşor "în repetate rânduri" dar care, în schimb, a reacţionat prin încercări "de a acoperi faptele de natură infracţională şi de a abuza sesizatorul, contabil-şef în cadrul Penitenciarului de Femei Târgşor, în pofida chiar a angajamentelor publice de a aprofunda onest investigaţiile".

"Acest proiect (cel finanţat din fonduri europene prin POSDRU, n.r.) este folosit ca sursă de venituri dubioase pentru personaje de genul domnului Dan Voinea (general în rezervă, fost magistrat militar), Emanuel Părăuşeanu (colonel în rezervă, medic şi fost director în cadrul ANP), Gheorghe Florian (psiholog şi fost director în cadrul ANP), toţi experţi într-un proiect care are drept obiectiv... conştientizarea deţinutelor referitor la problemele mediului înconjurător", afirmau sindicaliştii în urmă cu doi ani.

Dosarul în care Mihaela Puşcaş va fi judecată a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, care a stabilit ca primul termen în acest proces să fie în 10 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici