Foşti directori adjuncţi ai SRI, trimişi în judecată

Foştii directori adjuncţi ai SRI, Ion Popescu, Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, au fost trimişi în judecată, alături de alţi ofiţeri SRI, fiind acuzaţi de înşelăciune şi fals în declaraţii în legătură cu vânzarea ilegală a unor locuinţe de serviciu din Bucureşti, la preţuri subevaluate.

352 afișări
Imaginea articolului Foşti directori adjuncţi ai SRI, trimişi în judecată

Foştii directori adjuncţi ai SRI Ion Popescu, Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a generalilor în rezervă Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, precum şi a maiorului Cătălin-Spiridon Miu, pentru înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Alături de aceştia au fost timişi în judecată şi generalul în rezervă Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu şi locotenent colonelul Marian Panaitescu, în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada august 2004 - martie 2005, în calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, generalul Ion Popescu, prin întocmirea mai multor documente oficiale şi prin dispoziţii verbale, i-a determinat pe Virgil Turcu şi Marian Panaitescu, şeful Direcţiei Logistice din SRI, respectiv contabilul şef al Direcţiei Logistice, să închirieze şi să vândă ilegal, la preţuri subevaluate, trei apartamente situate în municipiul Bucureşti, pe strada Mihai Eminescu (zonă rezidenţială).

Apartamentele au fost închiriate şi apoi vândute ilegal foştilor directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, precum şi lui Cătălin-Spiridon Miu (fost consilier al generalului Zamfir.

"În baza unor declaraţii neadevărate, în perioada anilor 2002 - 2004, inculpaţii Marin Ionel, Zamfir Dumitru şi Miu Cătălin-Spiridon au închiriat cele trei locuinţe de serviciu, în această modalitate RA-APPS fiind prejudiciată cu suma de 268.106,5 RON. Aceştia au făcut declaraţii în care au omis să precizeze că deţineau în proprietate şi alte locuinţe", informează DNA.

În perioada 28 ianuarie - 21 martie 2005, Ionel Marin, Dumitru Zamfir şi Cătălin-Spiridon Miu au solicitat Direcţiei Logistică din SRI cumpărarea acestor locuinţe, depunând în acest sens unele documente care conţineau menţiuni nereale.

Direcţia de Logistică le-a vândut, în mod ilegal, aceste locuinţe de serviciu la un preţ subevaluat (subvenţionat). Prin vânzarea ilegală a celor trei imobile la un preţ subevaluat (subvenţionat) a fost adus un prejudiciu în dauna SRI de 441.143, 35 de lei, potrivit procurorilor DNA.

"Cei trei inculpaţi au obţinut un avantaj patrimonial de aproximativ 1.900.000 euro", a mai precizat DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilelor deţinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir şi Cătălin-Spiridon Miu.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici