Fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, sub control judiciar

Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu în dosarul de abuz în serviciu privind încheierea a peste 100 de contracte între o firmă şi zeci de autorităţi locale din Argeş, dosar în care sunt urmăriţi penal zeci de edili şi un deputat.

353 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, sub control judiciar

Constantin Nicolescu (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, procurorii l-au pus, luni, sub control judiciar pe fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, în dosarul în care acesta este cercetat, alături de deputatul Mircea Drăghici şi de zeci de aleşi locali din judeţ, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.

În acest dosar, Constantin Nicolescu, fost preşedinte al PSD Argeş, este acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de săvârşirea a 35 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la opt infracţiuni de abuz în serviciu.

Măsura preventivă este valabilă 60 de zile, respectiv până în 2 aprilie, perioadă în care fostul preşedinte al CJ Argeş este obligat să nu părăsească municipiul Piteşti, să nu ia legătura cu ceilalţi suspecţi sau cu martorii din dosar şi să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, respectiv DNA Piteşti.

Dosarul în care Constantin Nicolescu a fost pus sub control judiciar este unul mai vechi, iar faptele de care acesta este acuzat s-au produs, potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2010, când Nicolescu deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi pe cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Argeş a PSD.

Conform unui comunicat dat publicităţii de DNA în martie 2014, în acelaşi dosar este urmărit penal şi deputatul PSD Mircea Drăghici, acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv 14 acte materiale. De asemenea, conform aceleiaşi surse, în dosar au fost puşi sub urmărire penală 43 de primari şi viceprimari de oraşe şi comune din judeţul Argeş acuzaţi de abuz în serviciu, precum şi directorii mai multor instituţii publice.

Procurorii DNA spun că Nicolescu şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al CJ Argeş şi de lider al PSD Argeş ”în scopul ajutării efective a unui magistrat de a ocupa o funcţie de conducere într-o instanţă, pe alte criterii decât cele ale competenţei profesionale, cu ocazia concursului aprobat şi organizat în acest sens de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, în perioada 10 aprilie - 30 iunie 2009”.

Totodată, anchetatorii notau că în perioada 2007-2010, ca urmare a influenţei şi a autorităţii exercitate de către Nicolescu asupra unor primari, majoritatea colegi de partid cu el, SC European Project Consulting SRL Bucureşti a încheiat contracte de prestări servicii,având ca obiect consultanţă, elaborare strategie locală şi elaborare cereri de finanţare-implementare proiect, cu un număr de 46 consilii locale ale unor oraşe şi comune din judeţul Argeş, Şcoala Specială Valea Mare, Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie subordonată Consiliului Judeţean Argeş) şi chiar cu Consiliul Judeţean Argeş.

Consiliile locale cu care respectiva firmă a încheiat 105 contracte sunt: Curtea de Argeş, Mioveni, Topoloveni, Ţiţeşti, Mihăeşti, Moşoaia, Stâlpeni, Leordeni, Coşeşti, Budeasa, Miceşti, Nucşoara, Mozăceni, Morăreşti, Stolnici, Corbeni, Tigveni, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Sălătrucu, Lunca Corbului, Vedea, Cocu, Cuca, Uda, Şuici, Mălureni, Stoeneşti, Băbana, Mărăcineni, Valea Danului, Cotmeana, Bughea de Sus, Brăduleţ, Rociu, Arefu, Cicăneşti, Merişani, Negraşi, Mioarele, Muşăteşti, Priboieni, Domneşti, Godeni, Corbi şi Cepari.

Valoarea totală a celor 105 contracte de prestări servicii încheiate între SC European Project Consulting SRL Bucureşti cu instituţiile publice şi administraţiile locale, în perioada 2007-2010, este de peste 3,78 de milioane de lei, din care au fost efectuate plăţi în sumă totală de aproximativ 3.140.687,5 lei.

Procurorii susţin că există indicii că majoritatea contractelor de prestări servicii au fost încheiate fără justificare, în condiţiile în care comunităţile respective, în multe cazuri, nu au obţinut niciun folos, contractele în cauză nefiind valorificate în vreun mod, iar în alte cazuri beneficiile încheierii unor astfel de contracte au fost modice, nefiind pe măsura valorii contractelor şi nejustificând sumele de bani plătite efectiv din bani publici către SC European Project Consulting SRL Bucureşti (firmă a cărei reprezentanţi aveau legături de interes personal şi de grup cu deputatul Mihai Drăghici).

Anchetatorii susţin, totodată, că, în contextul încheierii şi derulării în condiţiile frauduloase a contractelor de prestări servicii de către SC European Project Consulting SRL Bucureşti cu instituţii şi autorităţi publice din judeţul Argeş, deputatul Mircea Drăghici a înfiinţat SC European Project Consulting Management SRL Piteşti, astfel încât el şi o rudă a acestuia să poată obţine foloase materiale, în mod facil şi necuvenit, cu sprijinul nemijlocit al lui Nicolescu, în calitate de asociaţi ai firmei, între cele două societăţi fiind încheiat în acest scop un contract având ca obiect furnizarea consultanţei.

Constantin Nicolescu este trimis în judecată şi în alte dosare, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea de fonduri europene în baza unor acte false.

În 24 februarie 2014, prefectul judeţului Argeş a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Nicolescu, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici