Fostul şef al Jandarmeriei, la Parchetul ICCJ pentru a fi audiat în dosarul angajărilor ilegale în IGJR

Generalul Olimpiodor Antonescu, demis de la conducerea Jandarmeriei Române, s-a prezentat, marţi, la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în dosarul angajărilor ilegale în IGJR, în care este urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu.

217 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Jandarmeriei, la Parchetul ICCJ pentru a fi audiat în dosarul angajărilor ilegale în IGJR

Fostul şef al Jandarmeriei, la Parchetul ICCJ pentru a fi audiat în dosarul angajărilor ilegale în IGJR (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Olimpiodor Antonescu a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că va face declaraţii despre acuzaţiile care îi sunt aduse în dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva sa la finalul audierilor.

Cu puţin timp înaintea lui Olimpiodor Antonescu, la Parchetul instanţei supreme s-a prezentat şi fostul prim-adjunct al Jandarmeriei Române, generalul Nicolaie Rugină.

În dosarul angajărilor ilegale în Jandarmerie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală în cazul lui Olimpiodor Antonescu, pentru neglijenţă în serviciu, şi în cazul lui Nicolaie Rugină, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Şeful Jandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu şi prim-adjunctul acestuia Nicolaie Rugină au fost demişi de la conducerea instituţiei, în urma scandalului privind angajările ilegale din IGJR, ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva lor.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de fostul şef al resurselor umane din MAI Adrian Pătraşcu, de fostul secretar general al MAI Cristian Baci, de comisarii Ioan Valentin Opriţescu, directorul Direcţiei Financiare din MAI şi Constantin Toleriu, precum şi de colonelul Marian Grigoroiu.

Cristian Baci, Adrian Pătraşcu şi Ioan Valentin Opriţescu sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, Constantin Toleriu pentru complicitate la această infracţiune, iar colonelul Marian Grigoriu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi complicitate la fals.

Comisarii Ioan Valentin Opriţescu şi Constantin Toleriu, precum şi colonelul Marian Grigoroiu au fost destituiţi din funcţii.

În 5 ianuarie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ au început urmărirea penală "in rem" în cazul angajărilor ilegale în Jandarmerie, iar luni au declanşat urmărirea penală faţă de cele şapte persoane.

Astfel, Parchetul a comunicat oficial Ministerului de Interne începerea urmăririi penale, urmând ca cele şapte persoane să fie citate pentru audieri.

Ancheta judiciară vine în urma sesizării Corpului de control al MAI, care a constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare.

"În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române-n.r.) şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de încadrare)", informa MAI.

În aceste condiţii, Corpul de Control al Ministrului de Interne a constatat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs "au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale MAI şi apoi implicit în Poliţia Română".

Generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină şi Adrian Pătraşcu au fost decoraţi de şeful statului, la sfârşitul anului trecut.

Preşedintele Traian Băsescu i-a sugerat ministrului de Interne să îi demită pe cei care i-au propus spre decorare doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi pentru nereguli la angajări în Jandarmerie şi i-a cerut explicaţii privind procedurile care preced astfel de propuneri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici