Fostul şef al PTF Siret şi alţi 14 vameşi şi poliţişti rămân în arest

Instanţa supremă a decis, luni seară, ca fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret Aurel Anea şi alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră să fie cercetaţi în continuare în arest în dosarul în care sunt acuzaţi de luare de mită şi favorizarea traficului de ţigări prin această vamă.

204 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al PTF Siret şi alţi 14 vameşi şi poliţişti rămân în arest

Fostul şef al PTF Siret şi alţi 14 vameşi şi poliţişti rămân în arest (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Judecătorii instanţei supreme au respins contestaţiile celor 15, astfel că fostul şef al PTF Siret Aurel Anea, vameşii Sorin Constantin Şcladal, Cezar Nicu Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, precum şi poliţişti de frontieră Constantin Florin Lupu, Ştefan Lucian Pintilii, Ramona Coştiuc, Marcel Coroi, Silviu Georgică Pomohaci, Daniel Barbă, Dumitru Dănuţ Neagu, Daniel Loghin Timoci, George Jacotă şi Adrian Ionuţ Grosu rămân în arest preventiv.

În declaraţia dată în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, fostul şef al PTF Siret Aurel Anea a spus că a primit mai mulţi bani, la iniţiativa investigatorului sub acoperire, dar a susţinut că, în opinia sa, aceştia nu reprezentau mită, pentru că a plătit cu ei salariul femeii de serviciu, micile reparaţii şi consumabile de birou.

Anea le-a arătat judecătorilor că, în 15 decembrie 2010, comisarul şef de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Gheorghe Ieremie, l-a chemat în biroul său pentru a-l anunţa că va fi schimbat din funcţie cu Mădălin Ionescu, unul dintre investigatorii sub acoperire din acest caz, el urmând să-şi continue activitatea într-o altă unitate.

Aurel Anea a precizat că, la predarea funcţiei, Mădălin Ionescu i-a cerut să-i indice "doi-trei oameni" cu care să ia legătura la PTF Siret şi care să-l pună la punct în legătură cu procedurile derulate în această instituţie, iar după alte două-trei zile, a venit la el cu bani.

Fostul şef al PTF Siret a susţinut în faţa judecătorilor că el i-ar fi spus lui Ionescu să aibă grijă să nu existe treceri la frontieră ale unor vehicule cu mărfuri ilegale sau cu cantităţile nepermise, iar acesta i-ar fi răspuns: "Da ce, eu pentru ce am venit aici".

Întrebat dacă a primit bani oferiţi de investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu, Anea a recunoscut că acesta i-a dat bani. El a precizat că Ionescu i-ar fi spus că banii sunt de la poliţişti, iar el a luat aceşti bani pentru că aşa plăteau cei de la Vama Siret toate reparaţiile de la PTF, şi, totodată, aduceau consumabilele pe banii lor şi o plăteau şi pe femeia de serviciu.

Întrebat care era cota sa în cadrul grupării, Anea a arătat că el primea 40 la sută, iar investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu 60 la sută.

În apărarea sa, Anea a mai arătat că, potrivit fişei postului, el nu ar fi avut atribuţii de control al poliţiştilor sau vameşilor pe care îi avea în subordine şi că la nivelul anului 2010 la PTF Siret ar fi avut loc 650 de confiscări.

Un alt inculpat din dosar, Lazăr Ungureanu, le-a spus judecătorilor că nu i-a oferit niciodată lui Aurel Anea sume de bani, pentru că el lucra la controlul bagajelor, în vreme ce alţi colegi ai săi şi fostul şef al PTF Siret se ocupau de verificarea documentelor.

Întrebat în legătură cu două fapte de primire de mită din 29 decembrie 2010, Ungureanu a arătat că şeful său, Mădălin Ionescu, l-a sunat şi i-a cerut să meargă la el pentru rezolvarea unor probleme curente. Vameşul a recunoscut că la acel moment i-a remis investigatorului sub acoperire 400 de lei. "Noi dădeam bani acolo şi erau aşa, ca o formă de protocol. Mai mult, eu i-am dat banii în perspectiva sărbătorilor de iarnă, pentru că urmau să vină acolo în vamă urători. Trebuie să ştiţi că noi plăteam acolo tot şi noi ne gospodăream, nimeni nu trimitea bani pentru reparaţiile curente sau pentru femeia de serviciu, veneam cu bani de acasă".

În 4 februarie, Aurel Anea, patru vameşi şi 54 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucureşti. Ei sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicaţi în contrabandă cu ţigări.

Toţi cei 59 de arestaţi au făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În 8 februarie, instanţa supremă a respins recursurile formulate de 15 dintre aceştia. Astfel, instanţa supremă a decis ca poliţiştii de frontieră Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieiş, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu să rămână în arest.

În 9 februarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţiile altor 14 angajaţi de la PTF Siret, respectiv Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Gîză, Daniela Căpăţînă, Adrian Vasile Bălici, Cristinel Ţiprigan, Cătălin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fănel Florin Rădăcină, George Slevoacă, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu şi Ilie Zahariuc.

În 15 februarie vor fi judecate la ICCJ recursurile formulate de alţi 15 poliţiştii de frontieră de la PTF Siret.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.

Pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane, potrivit anchetatorilor.

Cei 54 de poliţişti de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici