FOTO, VIDEO RETEZAT. Trupurile copiilor alpinişti au fost coborâte de pe munte după 12 ore de la producerea AVALANŞEI/ Cinci persoane, printre care şi taţii micuţilor, spitalizaţi

Cinci persoane surprinse de avalanşa din Munţii Retezat, printre care şi taţii celor doi copii care au murit, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz. UPDATE: Trupurile copiilor alipinişti, morţi în avalanşă, au fost coborâte de pe munte după 12 ore.

11199 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO RETEZAT. Trupurile copiilor alpinişti au fost coborâte de pe munte după 12 ore de la producerea AVALANŞEI/ Cinci persoane, printre care şi taţii micuţilor, spitalizaţi

GALERIE FOTO, VIDEO. Trupurile copiilor alipinişti, morţi în AVALANŞĂ, au fost coborâte de pe munte după 12 ore/ Cinci persoane surprinse în Rezat, printre care şi taţii micuţilor, aduse la spitale (Imagine: Jandarmeria Hunedoara)

Trupurile neînsufleţite ale celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat au fost recuperate după o intervenţie de aproape 12 ore şi au fost predate unui echipaj al Serviciului de Medicină Legală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Echipele noastre au ajuns la Cârnic, după o acţiune grea, în condiţii grele de iarnă. A nins, a bătut vântul, terenul este nesigur, iar zona periculoasă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Iulian Pătru.

Potrivit acestuia, operaţiunea de recuperare a trupurilor neînsufleţite ale celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat s-a încheiat duminică în jurul orei 17.00, după aproape 12 ore.

Un echipaj al Serviciului de Medicină Legală a preluat trupurile celor doi copii, urmând să facă autopsia pentru stabilirea cauzelor decesului.

Cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi tatăl Getei Popescu Dor şi al lui Erik Gulacsi, copiii care şi-au pierdut viaţa în Munţii Retezat, dar şi sora în vârstă de 15 ani a băiatului, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitale din judeţul Hunedoara.

”Două persoane au fost transportate la spitalul din Haţeg şi alte trei la cel din Hunedoara. Persoanele prezentau contuzii şi traumatisme la nivelul toracelui, dar şi la nivelul membrelor atât superioare, cât şi inferioare, fără le a fi pusă viaţa în pericol”, a declarat, pentru MEDIAFAX, duminică dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, doctorul Călin Dumitrescu.

Tatăl băiatului care a murit, dar şi sora lui în vârstă de 15 ani au ajuns la spitalul din Haţeg, iar tatăl Getei Popescu este la spitalul din Hunedoara. Acesta prezenta cele mai accentuate lovituri, atât la nivelul toracelui, cât şi la nivelul membrelor inferioare şi a rămas internat la unitatea medicală.

Un bărbat aflat într-un grup de 51 de turişti care se aflau la un stagiu de pregătire în Masivul Retezat a anunţat, sâmbătă, prin 112, că un grup de cinci persoane au fost surprinse de o avalanşă produsă între Şaua Bucura şi Vârful Peleaga.

Echipele de prim-ajutor, formate din jandarmi montani şi salvamontişti, au descoeprit la faţa locului că grupul era format din şapte persoane, două dintre acestea fiind chiar cei doi copii, campioni la alpinism, care nu au mai putut fi salvaţi.

Duminică dimineaţă, reprezentanţii Salvamont Hunedoara au plecat să recupereze trupurile neînsufleţite ale celor doi copii.

Pe de altă parte, Laura Bradu, reprezentant al IPJ Hunedoara, a declarat că a fost deschis dosar penal pentru ucidere ”in rem”.

"Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg, dar este posibil să fie transferat, în funcţie de complexitatea cazului, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara", a spus Bradu.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi copii morţi în avalanşă, recuperate după asigurarea zonei

 Trupurile neînsufleţite ale celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat vor fi recuperate abia după asigurarea zonei, spun jandarmii hunedoreni, potrivit cărora riscul producerii altor avalanşe este mare. Locul este vulnerabil şi periculos, declară Iulian Pătru, reprezentant al jandarmilor.

Cinci jandarmi montani şi 19 salvamontişti au pornit, duminică dimineaţă, spre zona Peleaga – Bucura din Masivul Retezat, pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii morţi în avalanşă. Acţiunea echipelor de salvare se desfăşoară în condiţii dificile şi va dura mai multe ore.

Salvatorii montani efectuează operaţiuni de asigurare a locului, în condiţiile în care vremea favorizează producerea altor avalanşe.

”Înainte de orice sunt efectuate toate procedurile de asigurare a zonei. Locul este unul vulnerabil, periculos, vremea este neprielnică şi pentru că în acel loc a avut loc o avalanşă există un risc ridicat de se mai porni şi alte avalanşe. Abia apoi vor începe efectiv operaţiunile de recuperare a trupurilor celor doi copii", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Iulian Pătru.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi copii se află în zona numită ”Căldarea Berbecillor” din Masivul Retezat

CITEŞTE ŞI Geta şi Erik, copiii de aur ai alpinismului românesc, şi-au găsit sfârşitul în avalanşa din Retezat

”Acţiunea se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, pe parcursul mai multor ore, din cauza traseului montan accidentat, traseul fiind acoperit cu zăpadă afânată”, a adăugat Iulian Pătru.

Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi taţii celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici