Video FOTO | PROTEST faţă de transferul taxelor de la angajator la angajat

Peste 200 de oameni, membri ai Confederaţiei sindicale „Cartel Alfa”, au protestat, miercuri, timp de o oră şi jumătate, în faţa Prefecturii Constanţa, nemulţumiţi de propunerea Guvernului de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat.

848 afișări

Manifestanţii au cerut, în principal, blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat, dar şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului.

Potrivit sindicaliştilor, plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE, în cele mai multe dintre acestea cota suportată de angajator fiind mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială.

„Legat de propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi suportate tot de noi, lucrătorii. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia, doar capitalul şi reprezentanţii acestora, patronii şi angajatorii”, a declarat preşedintele Cartel Alfa Constanţa, Ion Caraignat.

El spune că această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru şi va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaţilor.

„În Uniunea Europeană taxele sunt echilibrate. Angajatorii plătesc o medie de 23,37 la sută, iar angajatul de 13,5 la sută, este un echilibru ca să ţină constant atât profitul companiilor, cât şi veniturile salariaţilor. Prin aceste taxe, colegii din mediul privat, care nu au negociat şi nu pot negocia, ştim că legea dialogului social blochează acest lucru, şi nici un angajator din mediul privat nu va face o creştere mai mare de 22,75 la sută, ceea ce înseamnă că noile taxe trec pe povara noastră”, a mai declarat Caraignat.

Protestul de la Constanţa s-a încheiat paşnic după aproximativ o oră şi jumătate, fiind parte a unei acţiuni ample organizate de „Cartel Alfa” la nivel naţional, ce urmează a fi finalizată pe 4 octombrie printr-un miting de amploare în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici