FOTO | Şcoala care are imprimante şi videoproiectoare, dar toaleta e în curte, la 50 de metri

O şcoală din judeţul Galaţi a fost igienizată şi dotată cu computere, imprimante şi videoproiectoare, dar toaleta e în curte, iar cei 300 de elevi sunt nevoiţi să meargă la circa 50 de metri distanţă de unitate. Probleme mari în privinţa autorizarăii şcolilor sunt şi în judeţul Brăila.

702 afișări
Imaginea articolului FOTO | Şcoala care are imprimante şi videoproiectoare, dar toaleta e în curte, la 50 de metri

FOTO Şcoala care are imprimante şi videoproiectoare, dar toaleta e în curte, la 50 de metri

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi vor începe anul şcolar fără a avea autorizaţie de funcţionare.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au anunţat că în Galaţi cele mai mari probleme sunt în mediul rural.

”În acest început de an şcolar avem 76 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară. Persistă în continuare aceleaşi probleme ca şi anul trecut. Este vorba, cel puţin în mediul rural, despre lipsa apei curente. Acolo unde există apă curentă sunt situaţii în care aceasta nu corespunde din punct de vedere organoleptic sau sunt deficitare spaţiile care ar trebui să deservească toaleta elevilor. În mediul urban, probleme mari nu sunt. Fără autorizaţie sanitară sunt grădiniţele de la parterul blocurilor, care au cubaj insuficient faţă de reglementările actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.

În localitatea gălăţeană Hanu Conachi, şcoala a fost igienizată şi dotată cu computere, imprimante şi videoproiectoare. Totuşi, unitatea are sobe de teracotă, iar toaleta se află în curte. Cei 300 de elevi sunt nevoiţi să meargă la circa 50 de metri distanţă de şcoală.

Reprezentanţii şcolii spun că au încercat să rezolve problema şi au făcut un proiect, dar nu au găsit finanţare.

”Nu avem toaletă în interior. Primăria are un proiect pentru construirea ei, însă nu a primit finanţare. Lângă şcoală se va construi o clădire în care va fi montată o centrală termică perntru că noi avem încă sobe de teracotă, care sunt curăţate în fiecare an. Şi toaletă se va construi astfel încât copii mici să nu mai meargă în curtea şcolii”, a spus directorul şcolii din Hanu Conachi, Mariana Anghel.

Tot în judeţul Galaţi, zeci de elevi din comuna Nămoloasa sunt nevoiţi să înveţe într-o clădire foarte veche, cu toaleta în curte. Este soluţia aleasă de autorităţile locale în condiţiile în care şcoala din sat este reabilitată, iar lucrarea se va termina în luna decembrie.

”În şcoala veche, care este în conservare, am reabilitat patru săli de calsă unde să se poată desfăşura cursurile timp de trei luni. Din păcate, acolo sunt condiţiile de anul trecut. Cu toalete afară pentru cei mari, iar pentru cei mici am improvizat o toaletă în interior, din termopan, cu apă curentă”, a declarat primarul comunei Nămoloasa, Adrian Răsmeriţă.

Şcoala este reabilitată deoarece a fost afectată de cutremurele din ultimii ani.

”Cele două şcoli au fost comasate în 2002, din lipsă de elevi. Una dintre şcoli a intrat în conservare. Şcolile sunt construite în 1952, pe un concept vechi, fără stâlpi de susţinere, cu tavane din trestie. De fiecare dată când au fost cutremure, au fost probleme. Au apărut fisuri, crăpături. La cutremurul din 2014 clădirea şcolii a fost grav afectată, norocul nostru a fost că nu s-a întâmplat în timpul cursurilor. S-au desprins bucăţi mari de tavan şi au căzut peste bănci. Acela a fost punctul când am decis că trebuie să punem bazele unei şcoli noi”, afirmă primarul Adrian Răsmeriţă.

Lucrările de la şcoala din Nămăloasa costă 1,5 milioane de lei şi vor fi gata până la sfârşitul anului. Până atunci cei 253 de elevi vor învăţa în două schimburi, într-o clădire veche de peste 60 de ani.

Probleme foarte mari sunt şi în judeţul Brăila.

Direcţia de Sănătate Publică anunţă că peste 40% dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din Brăila nu au fost autorizate. Potrivit raportului DSP, în mediul urban, 10 grădiniţe din totalul de 48 nu au autorizaţie sanitară. În comunele din judeţ, 60% dintre grădiniţe nu au fost avizate, iar 55% dintre şcolile gimnaziale funcţionează fără autorizaţie.

Dintr-un total de 111 unităţi cu personalitate juridică (104 unităţi de stat şi 7 unităţi private), au autorizaţia de funcţionare un număr de 86 unităţi, reprezentând 77,47%. Aceste unităţi au 168 structuri arondate din care au autorizaţia sanitară de funcţionare 71 de structuri reprezentând 42,26%. Rezultă astfel un număr total de 279 de locaţii, din care au autorizaţie sanitară de funcţionare 157, reprezentând 56,27%, cu menţiunea că autorizaţiile sanitare de funcţionare în baza declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de verificările inspectorilor sanitari şi de constatările acestora, pot fi retrase/anulate, situaţie în care raportarea poate suferi modificări”, se arată în raportul DSP Brăila.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici