FRAUDA DE LA BACALAUREAT: Procurorii au ridicat, miercuri, mai multe documente de la Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti

O echipă de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au ridicat, miercuri, mai multe documente de la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipului Bucureşti (ISMB), în legătură cu dosarul de corupţie de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", potrivit unor surse judiciare.

238 afișări
Imaginea articolului FRAUDA DE LA BACALAUREAT: Procurorii au ridicat, miercuri, mai multe documente de la Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti

FRAUDA DE LA BACALAUREAT: Procurorii au ridicat, miercuri, mai multe documente de la Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti (Imagine: Shutterstock)

Conform surselor citate, la sediul ISMB s-au prezentat doi procurori care ridicat mai multe acte pe care le solicitaseră, iniţial, în legătură cu ancheta deschisă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Reprezentanţii ISMB au precizat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au solicitat să le fie puse la dispoziţie o serie de documente, pe care ei le-au pregătit, în copii conforme cu originalul, şi le-au înaintat.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Procurorii Parchetului Capitalei au stabilit că directoarea Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru, a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate "în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului".

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene de la Liceul Bolintineanu. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

"Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen", au precizat reprezentanţii ISMB.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici