FSLI: Primarii care-i obligă pe directorii şcolilor să semneze contracte de management comit abuzuri

Sindicaliştii din educaţie consideră că primarii care îi obligă pe directorii unităţilor de învăţământ să semneze contracte de management financiar, cum s-a întâmplat la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci, comit abuzuri, FSLI anunţând că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu şi şantaj.

1294 afișări
Imaginea articolului FSLI: Primarii care-i obligă pe directorii şcolilor să semneze contracte de management comit abuzuri

FSLI: Primarii care-i obligă pe directorii şcolilor să semneze contracte de management comit abuzuri (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), denunţă, într-un comunicat transmis marţi, "abuzurile pe care le fac unii primari din ţară, şantajându-i pe directorii cu delegaţie să semneze contractele de management administrativ-financiar, condiţionând de această semnare plata salariilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aceste contracte nu sunt legale. Nu există un model cadru dat de Ministerul Educaţiei şi chiar dacă ar exista tot ilegale ar fi, pentru că, potrivit Legii 1/2011, ele se semnează de către directori în urma promovării concursului, nu de către cei cu delegaţie", afirmă, în comunicatul citat, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Sindicaliştii mai arată că, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, "în urma promovării concursului, directorul încheie contract de management administrativ-financiar cu primarul/primarul de sector al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului judeţean pe raza căruia se află unitatea de învăţământ".

FSLI aminteşte, în comunicat, despre situaţia de la Liceul "Ovid Caledoniu" din municipiul Tecuci, unde profesorii nu şi-au putut primit salariile pe luna mai până când nu a fost semnat un astfel de contract cu Primăria şi, în plus, timp de şapte luni cadrelor didactice nu li s-a plătit naveta.

Deoarece consideră că încheierea unui astfel de document s-a făcut ilegal, FSLI a anunţat că va depune o plângere penală pentru abuz în serviciu şi şantaj.

"Acest primar a închis, apoi, abuziv postul de Radio Tecuci, care a difuzat ştirea referitoare la cazul de la Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu". Sindicatul Liber din Învăţământ Tecuci va depune plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu şi pentru şantaj. Acest caz este încă o dovadă a faptului că finanţarea de bază, care cuprinde şi cheltuielile de personal, ar trebui făcută prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare judeţene, fără a mai include şi autorităţile locale, pentru a evita astfel de abuzuri cărora le cad victime cadrele didactice", a precizat Simion Hăncescu.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la aspectele semnalate de FSLI.

Profesorii Liceului Ovid Caledoniu şi-au primit salariile pe luna mai la începutul săptămânii trecute, după ce ce reprezentanta unităţii de învăţământ desemnată de Consiliul de administraţie al şcolii a acceptat să semneze contractul de management financiar şi administrativ cu Primăria, în condiţiile în care directoarea liceului a amânat să încheie un astfel de act cu municipalitatea deoarece a considerat că documentul este în contradicţie cu Legea educaţiei.

Punctul de vedere al directoarei a fost susţinut şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi care consideră că, potrivit Legii educaţiei, directorii unităţilor de învăţământ nu trebuie să semneze un astfel de contract impus de Primărie.

"Noi ne vom consulta totuşi cu juriştii şi cu ministerul să vedem dacă vom ajunge în instanţă care să se pronunţe asupra legalităţii contractului care a fost încheiat în forma dorită de primar”, afirma, pe 15 iunie, Mioara Enache.

În replică, primarul municipiului Tecuci, Daniel Gerhardt Ţuchel spunea, în 10 iunie, că în lipsa unui astfel de contract de management nu poate asigura finanţarea unei unităţi de învăţământ.

"Profesorii îşi vor primi salariile când se va semna acest contract de management, aşa spune legea. Chiar am fost felicitat de un secretar de stat din Ministerul Educaţiei că sunt singurul primar din ţară care am citit legea pentru că finanţarea se poate face pe baza contractului de management. În plus, în 2014 a fost dat un ordin de ministru care stabileşte contractul cadru. Am dat acest contract de management la toţi cei 17 directori şi unul singur nu a semnat. Ce fac ei este o chestiune de campanie electorală, de imagine, l-au adus şi pe ministrul pentru dialog social”, afirma atunci Daniel Ţuchel.

Pe de altă parte, primarul Daniel Ţuchel, spunea, în legătură cu faptul că decontarea navetei nu s-a făcut în cazul unor profesori, că este vorba despre cadre didactice doar de la trei unităţi de învăţământ din Tecuci: Ovid Caledoniu, I.L. Caragiale şi Calistrat Hogaş, dar nu din vina sa.

"Decontarea navetei se face la solicitarea conducerii unităţilor de învăţământ, dar nu au transmis solicitările în timp util şi nu am mai prevăzut bani în buget. Până la rectificarea din iulie, directorii puteau să plătească naveta dacă doreau din bugetul şcolii spre exemplu, iar noi să decontăm după rectificarea din iulie. La 14 unităţi s-a înţeles, dar la cele trei nu", a afirmat Ţuchel.

Situaţia de la Liceul "Ovid Caledoniu" este cunoscută de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care s-a aflat pe 5 iunie la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, unde a fost informat de liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Tecuci, Mircea Petică, despre faptul că profesorii unităţii de învăţământ riscă să nu îşi mai primească salariile din cauza lipsei contractului de management dorit de Primărie.

Liviu Pop a afirmat, ulterior, contactat telefonic, că a ajuns după şedinţa Comisiei de Dialog social la Tecuci, unde a solicitat o serie de acte de la Primărie şi de la conducerea Liceului Ovid Caledoniu, pe care le-a înaintat ulterior Minsterului de Finanţe şi celui al Educaţiei pentru lămurirea situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici