Funcţionari ai direcţilor antifraudă din vamă şi ANAF, trimişi în judecată pentru luare de mită

Mai mulţi funcţionari din direcţiile antifraudă ale ANAF şi Autorităţii Naţionale a Vămilor au fost deferiţi justiţiei, pentru fapte de corupţie, după ce ar fi primit, în total, peste 100.000 de euro de la patronii unor firme, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, informează DNA.

708 afișări
Imaginea articolului Funcţionari ai direcţilor antifraudă din vamă şi ANAF, trimişi în judecată pentru luare de mită

Funcţionari ai direcţilor antifraudă din vamă şi ANAF, trimişi în judecată pentru luare de mită (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Piteşti l-au deferit justiţiei pe Sergiu Adorian Ignat, funcţionar public în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Direcţia Antifraudă - Centrul de Informaţii Vamale, pe care îl acuză de luare de mită, în formă continuată.

Alături de acesta, au fost trimişi în judecată Mihai Chioveanu, funcţionar public (inspector asistent) al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia Antifraudă Fiscală, Marian Ţuţuianu, funcţionar public al Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi Adrian Modan, funcţionar public al Autorităţii Naţionale a Vămilor - Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, toţi acuzaţi de luare de mită.

Totodată, vor fi judecaţi în acest dosar Silviu Costache şi Dumitru Floarea, administratori ai societăţilor Geoalco şi respectiv Termovil Râmnicu Vâlcea, acuzaţi de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie arată că, în perioada februarie - noiembrie 2008, Ignat, în calitate de funcţionar public în ANV - Direcţia Antifraudă - Centrul de Informaţii Vamale, a primit de la un denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, 27.000 de euro drept mită pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a acorda protecţie ilicită societăţilor comerciale controlate de persoana de la care a primit banii. Banii, arată anchetatorii, au fost primiţi prin intermediul lui Floarea şi Costache.

De la acelaşi denunţător, în perioada martie - iulie 2008, Chioveanu, inspector asistent în cadrul ANAF - Direcţia Antifraudă Fiscală, Ţuţuianu, funcţionar public în ANV, şi Modan, funcţionar public în ANV - Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, au primit fiecare diverse sume de bani cuprinse între o mie şi două mii de lei, tot drept mită.

Banii au fost primiţi pentru ca funcţionarii respectivi să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firmele controlate de denunţător, mai notează procurorii.

De asemenea, în acelaşi scop, în perioada februarie 2008 - mai 2009, Sergiu Adorian Ignat a primit de la Floarea şi Costache, administratorii celor două societăţi comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro drept mită.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Ignat, Chioveanu, Ţuţuianu şi Floarea.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vâlcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici