Funeriu: Peste 85% dintre elevi vor învăţa în şcoli autorizate, cele nefuncţionale vor fi închise

Peste 85 la sută dintre elevi vor învăţa, din 15 septembrie, în şcoli care au sau sunt în curs să primească autorizaţia sanitară de funcţionare, iar unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

70 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Peste 85% dintre elevi vor învăţa în şcoli autorizate, cele nefuncţionale vor fi închise

Funeriu: Peste 85% dintre elevi vor învăţa în şcoli autorizate, cele nefuncţionale vor fi închise (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În urma videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, ne asumăm obiectivul ca peste 85 la sută dintre copiii României să înveţe în şcoli care au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care sunt în curs de autorizare. Ne interesează numărul de copii. Avem şcoli mici şi mari", a spus ministrul Daniel Funeriu.

El a spus că şcolile care sunt în curs de autorizare vor primi avizul în funcţie de cât de bine se descurcă primarii să le pună la punct.

Ministrul Educaţiei a adăugat că şcolile care nu sunt funcţionale trebuie închise, iar elevii vor fi mutaţi în unităţile şcolare adiacente, "evident cu respectarea criteriilor de distanţă şi de oportunităţi".

Funeriu a mai spus că specialiştii Ministerului Educaţiei vor centraliza situaţia privind starea şcolilor, iar numărul total de şcoli autorizate va depinde de rezultatul final al acestui proces.

"Nu ştim câte şcoli ar putea fi închise, dar acum centralizăm situaţia. Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", a precizat Funeriu.

Ministrul a mai declarat că, atunci când va fi terminată centralizarea datelor, ar putea apărea situaţii inedite, diferite de ceea ce se ştie în prezent.

"Vom avea surprize. S-ar putea să vedem că multe lucruri care se spuneau despre reţeaua şcolară nu sunt adevărate şi să avem un număr de şcoli diferit de ceea ce se credea că avem. Vom avea date oneste, curate, nu după ureche, ca până acum", a mai spus ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Întrebat ce se va întâmpla cu restul elevilor care nu sunt cuprinşi în cei peste 85 la sută asumaţi să înveţe în şcoli autorizate sanitar, ministrul Educaţiei a spus că vor fi duşi "în cele mai bune structuri".

"Restul vor fi duşi în cele mai bune structuri care pot fi oferite în condiţiile actuale. În sfârşit, trebuie să avem o idee clară şi să respectăm oportunitatea educaţională a copiilor, şi nu veleităţile nu ştiu cărui primar, pe care îl respectăm foarte mult, dar care ani de zile nu a fost în stare să renoveze o şcoală. Dacă un primar, de ani de zile nu a renovat o şcoală şi avem oportunităţi mai mari să mutăm copiii într-un perimetru geografic rezonabil, atunci închidem şcoala", a adăugat Funeriu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că odată cu centralizarea situaţiei şcolilor va face şi o "centralizare a abuzurilor".

"Centralizez toate abuzurile. Sunt şcoli în care s-au investit bani şi apoi au fost închise. Adică şcoală renovată, daţi bani în 2007, în 2008, iar în 2009 a fost închisă pentru că nu mai sunt copii", a spus ministrul Daniel Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici