Video GALERIE FOTO Membri ai Forţelor Terestre ale SUA au ajuns la Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu” din Constanţa

Aproximativ 500 de militari americani din Batalionul 1 "Vulturii luptători” ("Fighting Eagles”), având în dotare tancuri şi tehnică militară, au ajuns, marţi dimineaţă, la Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, urmând să participe la o serie de exerciţii cu militarii români.

1062 afișări

Militarii din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, 6 februarie, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu”, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Ei au ajuns, marţi dimineaţă, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu”, împreună cu 17 tancuri M1 Abrams, dar şi vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.

Cei aproximativ 500 de militari americani vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei".

Comandantul Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Vodă” din Galaţi, Nicolae Moneanu, spune că aceste exerciţii comune vor ajuta la creşterea interoperabilităţii cu structurile din NATO, dar este puţin probabil ca militarii români să folosească tancurile M1 Abrams.

"Orice exerciţiu pe care îl avem în comun cu partenerii din Alianţă este un plus câştigat pentru noi şi pentru ei. Experienţa pe care o împărtăşim la aceste exerciţii ne ajută să creştem interoperabilitatea cu structurile din Alianţă. (…)Schimbul de experienţă se realizează la nivelul tragerilor cu armamentul de infanterie. Fiecare echipaj românesc sau din armata americană va folosi tehnica lor”, a declarat Nicolae Moneanu.

La rândul lui, comandantul militarilor americani, Jason Sabat, a spus că antrenamentele comune le vor oferi militarilor şansa de a cunoaşte mai bine tehnica de luptă a partenerilor.

"Principalul nostru scop aici este să ne antrenăm cu forţe NATO. Nu numai cu militarii români, pentru că doar ce am sosit din Polonia, unde de asemenea am avut un exerciţiu comun”, a spus Sabat.

El a adăugat că a mai participat la exerciţii împreună cu militari români, pe care îi descrie ca fiind profesionişti adevăraţi, iar acesta este faptul care face diferenţa pe câmpul de luptă şi nu tehnica militară. „(Militarii români - n.r.) Sunt foarte muncitori, bine pregătiţi şi curajoşi, în fiecare situaţie. Aşa cum am mai spus, nu este vorba despre echipamentele militare, ci despre soldaţii care la mânuiesc. Aici se face diferenţa, nu este tehnologia”, a mai declarat Jason Sabat.



Unitatea de luptă americană face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Această unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză.

Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici