Garda de Mediu: Acordurile de mediu obţinute de Robert Negoiţă pentru Confort City sunt în regulă

Şeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că au fost verificate acordurile de mediu obţinute de Robert Negoiţă pentru Confort City şi sunt în regulă, constructorul fiind invitat vineri la o întâlnire privind colectarea deşeurilor rezultate în urma incendiului.

929 afișări
Imaginea articolului Garda de Mediu: Acordurile de mediu obţinute de Robert Negoiţă pentru Confort City sunt în regulă

Garda de Mediu: Acordurile de mediu obţinute de Robert Negoiţă pentru Confort City sunt în regulă (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

În urma incendiului izbucnit marţi într-unul dintre blocurile din complexul Confort City, Garda de Mediu Ilfov a verificat cele două acorduri de mediu obţinute în 2007 de investitor - cel pentru Planul Urbanistic Zonal, obţinut de la Agenţia Regională de Protecţia Mediului Bucureşti, şi cel pentru construcţie, emis de Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului Ilfov.

Emil Grigore a declarat pentru MEDIAFAX că nu s-a constatat vreo încălcare în emiterea acestor documente, precizând că investitorul nu avea nevoie şi de o autorizaţie de mediu pentru construcţie, fiind vorba de un complex de locuinţe.

Şeful Gărzii de Mediu Ilfov a precizat că acordul de mediu, ca şi autorizaţia de construcţie pentru Confort City au fost emise pentru Robert Negoiţă, ca persoană fizică.

Grigore a mai spus că Garda de Mediu Ilfov i-a invitat pe reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar Domus Stil, care a realizat complexul rezidenţial Confort City, la o întâlnire vineri, pentru a discuta măsurile de colectare a deşeurilor rezultate în urma incendiului şi a face alte verificări.

Şeful Comisariatului Judeţean Ilfov al Gărzii de Mediu spunea, miercuri, că au existat sesizări făcute de locatari din cauza mirosurilor pestilenţiale din zonă, unde se află groapa de gunoi de la Glina şi o sucursală a fabricii de procesare a deşeurilor animale Protan.

Emil Grigore a precizat că Garda de Mediu a făcut controale în urma sesizărilor şi i-a sancţionat pe cei doi gestionari de deşeuri, însă proximitatea complexului rezidenţial faţă de aceştia intră în competenţa Direcţiei de Sănătate Publică, şi nu a autorităţii de mediu.

Incendiul din ansamblul rezidenţial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit marţi la mansarda unui bloc cu 11 niveluri. Echipaje de intervenţie au constatat că mansarda construcţiei ardea în proporţie de 100 la sută şi se extindea către etajele 10 şi 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului Confort City nu a funcţionat.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie nici de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, Simion Petruş.

Petruş a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcţii care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006. Conform HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca "înalte" sau "foarte înalte", indiferent de aria construită ori de destinaţie, "înalte" însemnând de peste 11 etaje.

Astfel, potrivit legii, pentru construcţiile rezidenţiale care nu depăşesc P+11, nu este prevăzută obligaţia de a se lua măsuri speciale privind siguranţa în caz de incendiu.

În cazul Confort City exista o reţea de hidranţi, luată ca o măsură suplimentară de constructor, a explicat Petruş, care însă nu era alimentată cu apă.

"Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, extinzându-se şi la etajul 10 al blocului de locuinţe. Focul s-a propagat ulterior pe faţadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente", a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a primit aviz, în 2008, pentru a construi un complex comercial cu birouri şi parcare, pe 12.865 metri pătraţi, iar spre sfârşitul aceluiaşi an, a cerut informaţii privind construirea de locuinţe, în condiţiile în care terenul se afla între două gropi de gunoi.

"În 2008, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a dat autorizaţie sanitară reprezentanţilor dezvoltatorului pentru construirea unui complex comercial, birouri şi parcare - imobil cu parter şi 14 etaje, pe o suprafaţă de 12.865 de metri pătraţi. În septembrie 2008, tot la DSP Ilfov, a fost primită o adresă din partea aceloraşi persoane, prin care ni se cereu lămuriri pentru un amplasament de locuinţe între cele două gropi de gunoi", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, Dănuţ Crăciun.

Potrivit sursei citate, DSP Ilfov a spus că distanţa dintre terenul pe care s-a construit şi una dintre gropile de gunoi de 1.200 de metri, iar faţă de cealaltă, de 1.700 de metri. "Asta însemna că distanţa era mai mare decât cea minimă prevăzută de lege, de 1.000 de metri", a mai spus reprezentantul DSP Ilfov.

Şi locatarii complexului Confort City au solicitat DSP Ilfov date privind distanţa legală faţă de cele două gropi de gunoi. "Locatarii au fost înştiinţaţi că blocul se află la o distanţă normală de cele două gropi de gunoi", a mai spus directorul executiv de la DSP Ilfov.

Tot la DSP Ilfov au fost solicitate probe privind calitatea apei din zonă, iar rezultatele de laborator au arătat că aceasta se încadrează în parametrii normali, a mai spus Dănuţ Crăciun, care a precizat că a fost numit la conducerea DSP Ilfov după eliberarea avizului.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Construcţia, cu o suprafaţă construită de 1.850 de metri pătraţi, este formată din două blocuri, lipite unul de celălalt, fiecare având două scări. Din blocul de locuinţe cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate 120 de persoane care aveau locuinţe la mansardă şi 520 de la etajele inferioare, a precizat IGSU.

O comisie formată din specialişti de la ISU Bucureşti şi ISU Ilfov, alături de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele producerii incendiului.

Complexul Confort City, deţinut de fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi parcuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici