George Costin, ajutat de soţia şi de fiul lui, în contul căruia a transferat cei 2,47 milioane lei

George Costin a fost ajutat de soţia lui, care i-a determinat pe membrii asociaţiei de revoluţionari să achite sumele stipulate în contracte, dar şi de fiul lui, pe numele căruia a transferat cele 2,47 milioane de lei după ce Costin a fost numit secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

568 afișări
Imaginea articolului George Costin, ajutat de soţia şi de fiul lui, în contul căruia a transferat cei 2,47 milioane lei

George Costin, ajutat de soţia şi de fiul lui, în contul căruia a transferat cei 2,47 milioane lei (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin şi membrii Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu au fost arestaţi preventiv în 28 februarie, de magistraţii Tribunalului Argeş.

George Costin este acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 - 2011, un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.

Astfel, Costin le-a impus membrilor asociaţiei să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani, şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost viraţi în conturile lui George Costin.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa Tribunalului Argeş arată că George Costin "a fost ajutat şi de membrii familiei sale, respectiv de către soţia sa C.F., care a întreprins mai multe acţiuni pentru a determina persoanele care au încheiat contractele de reprezentare să achite sumele stipulate în contract".

De asemenea, Costin a fost ajutat de fiul său, C.G.Ş., care "a întreprins acelaşi gen de acţiuni şi pe numele căruia a fost transferată ulterior suma de 2.470.000 de lei după ce tatăl său a fost numit în funţia de secretar de stat", a mai notat instanţa.

În acelaşi document se precizează că influenţa propriu-zisă pentru a obţine sumele de bani a fost exercitată de George Costin, dar şi de alte trei persoane, prin intermediul unui inspector în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, P.V.G.M., persoane prin care se efectuau demersuri în vederea obţinerii cu prioritate a certificatelor de revoluţionar preschimbate şi a adeverinţelor în baza cărora membrii revoluţionari obţineau drepturile prevăzute de Legea 341/2004.

"Membrii revoluţionari, beneficiari ai drepturilor astfel câştigate, plăteau apoi sumele stabilite în contractele de reprezentare Asociaţiei de cele mai multe ori prin folosirea influenţei ori autorităţii celor cinci persoane", a precizat instanţa în motivare.

Unele dintre persoanele care au primit sumele de bani făceau parte chiar din conducerea executivă a Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", care îşi primiseră drepturile în baza Legii 341, în timp ce alte persoane care au primit sub acest titlu diverse sume de bani nu făceau parte din asociaţie.

Dintre cei care au încheiat contacte de împrumut în această modalitate a fost şi Mihai Bolocan, care a obţinut suma de 300.000 de lei, P.A., care a primit 100.000 de lei.

De asemenea, soţia lui George Costin a primit suma de 50.000 de lei, după ce anterior aceasta beneficiase de la Casa de Pensii de 14.140 de lei. O sumă mare de bani, de 2.470.000 de lei, a fost virată în contul lui George Costin, sumă ce a fost ulterior transferată în conturile fiului acestuia.

George Costin nu a făcut nicio declaraţie în faţa anchetatorilor, iar Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu nu au recunoscut, în declaraţiile date în faţa procurorilor, faptele de care sunt acuzaţi.

Instanţa mai arată că, din analiza actelor şi probelor administrate de anchetatori, au rezultat o serie de date şi indicii care arată "intenţia frauduloasă" cu care au acţionat cei trei inculpaţi şi "scopul ilicit" urmărit de aceştia, legaţi între ei de "concertul fraudulos pus la cale", departe de "scopurile pe care organizaţiile de revoluţionari ce le conduceau şi le asumaseră prin statut".

Instanţa redă în motivare un pasaj din interceprările telefonice depuse la dosar care arată "adevăratele scopuri" pe care le urmăreau cei trei, la "adăpostul acestor manavre prin care încercau să confere o aparenţă de legalitate operaţiunilor".

"B.M. (Bolocan Mihai, n.r.): Sigur, aşa e, zice nea C. (Cotescu, n.r.), da. Da' treaba e că acuma l-a prins la înghesuială. Vrea adeverinţă, face contractu! Nu vrea adeverinţă, ia p...a! (...)

B.M.: Mă, nene, adică nu-i iese niciun avantaj? Atuncea să dea certificatu' să i-l anulez, mă, nene, mă! Că nu e singuru' de la uzină! Toţi! I.I.V., M. nu ştiu care, toţi, toţi, toţi m-au înnebunit că nu iau bani! Mă, nene, în contract scrie că ai obligaţia să dai zece milioane, plus trei'şase de milioane, în trei ani! I-am zis lu' C. să le facă notificare la toţi. Eu m-am săturat să-i anunţ, ai înţeles?".

Totodată, instanţa arată că ţinând cont de modul şi mijloacele folosite de cei trei, precum şi de numărul mare al persoanelor afectate, lăsarea în libertate a acestora ar reprezenta un pericol concret şi evident pentru ordinea publică.

Magistraţii mai notează că, prin acţiunea lor, cei trei şi în special George Costin, "conducătorul întregilor operaţiuni şi principalul beneficiar al acestora", au încercat să profite de o categorie de oameni care în momentele din decembrie 1989 au fost în situaţia de a fi răniţi sau omorâţi în diverse puncte din Bucureşti sau din ţară.

În opinia instanţei, aceste aspecte denotă din partea celor trei "şi o calitate umană destul de îndoielnică".

Decizia de arestare preventivă a George Costin, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti.

George Costin a fost eliberat, în 27 februarie, din postul de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici