Georgian Pop: Din 2009, informaţiile SRI privind clanul Bercea au mers către Parchete

Preşedintele Comisiei parlamentare de control SRI, Georgian Pop, a declarat, marţi, după audierea conducerii Serviciului pe tema notificărilor privind clanul Bercea, că din 2009, informaţiile obţinute de SRI referitoare la această grupare au mers direct către Parchete.

380 afișări
Imaginea articolului Georgian Pop: Din 2009, informaţiile SRI privind clanul Bercea au mers către Parchete

Georgian Pop (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Georgian Pop a precizat că reprezentanţii conducerii SRI au transmis, în cadrul audierilor, faptul că în luna octombrie 2009 au adresat preşedintelui Traian Băsescu o informare privind aspecte care aduc atingere securităţii naţionale realizată de către Anghel Sandu şi de clanul acestuia.

Pop a spus că informarea respectivă era legată de aspecte privind infracţionalitatea de tip economic.

El a mai spus că din 2009, de când a fost demarată faza de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul Bercea, SRI a făcut informări direct către Parchete.

"Precizarea a fost făcută foarte clar şi de către domnul director, şi în raportul pe care îl trimitem Birourilor Permanente. Facem această distincţie: beneficiarii legali din stat - preşedinte, prim-ministru, miniştri sau în plan local - preşedinţi de CJ, prefecţi, primari, beneficiază de informaţii din sfera securităţii naţionale pentru informarea lor, pentru a putea lua decizii", a spus Pop.

"În momentul în care - aşa prevede legea - într-o acţiune sau operaţiune de securitate naţională apar elemente care aduc atingere Codului penal, adică elemente de infracţionalitate, automat este obligaţia ca acele informaţii să meargă direct către procurorul responsabil şi mai departe doar procurorul responsabil de caz poate dispune ce face cu aceste informaţii date. Repet, din anul 2009, informaţiile SRI au mers către Parchete, iar legea nu-mi permite să intrăm pe conţinutul acelor informaţii", a adăugat Pop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici