Guvern: În cazul produselor etnobotanice au fost întocmite peste 340 de dosare penale

Autorităţile au efectuat până în prezent aproape 4.000 acţiuni de control în cazul produselor etnobotanice şi au întocmit peste 340 dosare penale, susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

30 afișări
Imaginea articolului Guvern: În cazul produselor etnobotanice au fost întocmite peste 340 de dosare penale

Guvern: În cazul produselor etnobotanice au fost întocmite peste 340 de dosare penale (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută după şedinţa de miercuri a Executivului, la finalul conferinţei de presă susţinută de premierul Emil Boc.

"Ca să-l completez pe primul-ministru pe problematica etnobotanicelor, pot să vă spun că până acum au fost efectuate aproape 4.000 de acţiuni, 3.500-4.000 de acţiuni, şi au fost întocmite peste 340 de dosare penale", a spus purtătorul de cuvânt.

Premierul a declarat, în conferinţa de presă, că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.

El a arătat însă că se intenţionează elaborarea unui act normativ pentru combaterea produselor etnobotanice după modelul aplicat de către autorităţile poloneze.

Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii, iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie.

"Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experţii instituţiei vor analiza produsul şi vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conţinut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrăşământ este vândut la pliculeţ, se poate cere să fie ambalat la kilogram", au arătat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vise, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.

Un grup de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale a depus luni la Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici