Guvernele României şi Israelului vor să elimine comisioanele ilegale încasate de la muncitori

Guvernele României şi Israelului au convenit să intensifice cooperarea în combaterea angajării ilegale a muncitorilor străini şi a practicilor ilegale de recrutare, precum şi în eliminarea comisioanelor ilegale încasate de la muncitori, printr-o Declaraţie semnată de premierii celor două ţări.

243 afișări
Imaginea articolului Guvernele României şi Israelului vor să elimine comisioanele ilegale încasate de la muncitori

Guvernele României şi Israelului vor să elimine comisioanele ilegale încasate de la muncitori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost semnat la finalul primei şedinţe comune de guvern româno-israeliană, organizată, marţi, la Ierusalim.

Autorităţile din cele două ţări au anunţat anterior că vor să creeze cadrul legal prin care muncitorii români să fie aduşi în Israel fără implicarea agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă, care percep comisioane, uneori peste nivelul stabilit într-un acord dintre cele două ţări.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a arătat că vizele temporare pentru muncitorii români sunt foarte importante pentru Israel, deoarece specialiştii români ajută la dezvoltarea infrastructurii din această ţară.

În documentul semnat se mai arată că cele două guverne, prin ministerele Educaţiei, vor încuraja înfiinţarea unor lectorate suplimentare de limba română în instituţii de învăţământ superior din Israel, precum şi alte iniţiative menite să conserve şi să promoveze limba română, şi vor sprijini primirea profesorilor israelieni, care vor preda limba ebraică şi religia mozaică la complexul educaţional Lauder-Reut din Bucureşti.

"Cele două guverne urmăresc consolidarea cooperării în domeniul securităţii cibernetice şi pentru combaterea criminalităţii cibernetice, extinderea cunoştinţelor, înţelegerii şi expertizei privind securitatea cibernetică din perspectivă tehnologică, strategică, socială, internaţională şi juridică. Guvernele vor coopera pentru crearea unei situaţii în care să reducă la un nivel acceptabil potenţialele interferenţe în privinţa autenticităţii, integrităţii şi disponibilităţii datelor sau a altor daune pentru participanţii în spaţiul cibernetic. România şi Israel împărtăşesc viziunea conform căreia utilizarea datelor biometrice poate avea un rol important în securizarea identităţii cetăţenilor. În special documente de ultimă generaţie precum paşaportul electronic pot fi corelate cu posesorul legitim prin identificatori biometrici. Părţile au agreat să continue intensificarea dialogului la nivel de experţi pentru a căuta posibile soluţii pentru verificarea identităţii online", se arată în document.

Guvernele vor acţiona pentru extinderea şi diversificarea fluxurilor comerciale dintre părţi. Partea israeliană a menţionat că anumite companii israeliene au dezvoltat soluţii inovatoare IT&C, de securitate cibernetică, agro-tehnologie, HLS, new-media şi alte sectoare hi-tech care sunt potenţial adecvate pentru piaţa română.

Ambele guverne sunt de acord să promoveze în comun inovaţiile în agricultură care sunt strâns legate de fenomenul global al schimbărilor climatice şi nevoia de ocrotire a securităţii alimentare la nivel global şi pentru generaţiile viitoare. A fost luată în considerare şi posibilitatea cooperării în proiecte agricole în Africa.

Partea română a transmis că a introdus o politică transparentă şi coerentă pentru promovarea investiţiilor, inclusiv un sistem favorabil de impozitare şi alte stimulente pentru investiţii directe străine, care sunt aplicate companiilor israeliene active în România. Guvernul României subliniază beneficiile pe care le pot obţine companiile israeliene prin participarea la dezvoltarea parcurilor tehnologice şi a zonelor industriale din România.

Ambele guverne au semnalat importanţa creării de parteneriate între comunităţile de afaceri pentru intensificarea comerţului bilateral şi a relaţiilor economice. Din acest punct de vedere, ambele guverne acordă o importanţă specială inovării şi industriilor cu valoare adăugată mare. Guvernele au invitat industriile şi companiile să coopereze în iniţiative comune precum parcurile industriale/ tehnologice şi alte oportunităţi de investiţii pentru crearea de noi platforme de antreprenoriat şi inovare pe ambele pieţe, se arată în actul semnat.

"Guvernele declară că, în domeniile lor de responsabilitate, vor face toate demersurile necesare pentru a se asigura că generaţiile viitoare vor continua să comemoreze episodul tragic al comunităţii evreieşti din România din timpul celui de-al doilea război mondial. Guvernele sunt recunoscătoare tuturor românilor care, prin acţiunile lor, au contribuit la salvarea evreilor în timpul Holocaustului. Institutul Yad Vashem a adunat mărturii pe acest subiect şi a acordat titlul de „Drept între Popoare” pentru 60 de români, inclusiv diplomatului român Constantin Karadja, umanist şi reputat intelectual. Ambele guverne au convenit să continue eforturile pentru recunoaşterea contribuţiei româneşti la salvarea evreilor în timpul Holocaustului. Guvernele au convenit să consolideze cooperarea în domeniul educaţiei privind Holocaustul prin pregătirea profesorilor români la Institutul „Yad Vashem” şi au semnat un memorandum de înţelegere între ministerele educaţiei şi Yad Vashem", este un alt angajament din document.

Guvernele mai convin să consolideze şi să extindă cooperarea în domeniul aplicării legii, cu precădere în combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată şi terorism şi asigură că vor lua măsurile necesare pentru încheierea în viitorul apropiat a unui Acord între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel privind cooperarea în domeniul securităţii şi ordinii publice prin ministerele pentru securitate publică şi afaceri interne.

Cele două guverne au decis să aibă o nouă reuniune comună, anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici