Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat

Funcţionarii publici parlamentari vor avea dreptul să lucreze în sectorul privat, inclusiv în regii autonome şi societăţi comerciale, ocupând funcţii care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate potrivit fişei postului, a decis Guvernul printr-un amendament aprobat luni.

669 afișări
Imaginea articolului Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat

Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Amendamentul modifică Legea statutului funcţionarului public parlamentar şi, implicit, proiectul legii salarizării unitare promovat de Guvern prin angajarea răspunderii în Parlament.

Legea actuală a statutului funcţionarului public parlamentar, republicată în 2009, prevede în forma actuală că statutul de funcţionar public parlamentar este incompatibil cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.

De asemenea, aceeaşi lege interzice funcţionarilor publici parlamentari să deţină funcţii ori desfăşoare alte activităţi, remunerate sau neremunerate, inclusiv în cadrul regiilor autonome sau al societăţilor comerciale din sectorul public sau privat.

În şedinţa de luni, Guvernul a acceptat însă şi un amendament care modifică aceste prevederi, stabilind că această calitate de funcţionar public parlamentar este incompatibilă cu orice altă funcţie publică - fără referire la funcţia privată - cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice, dar şi "cu excepţia funcţiilor exercitate în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public parlamentar potrivit fişei postului".

Prin această modificare, Guvernul a stabilit şi că funcţionarii publici parlamentari au interdicţia la a lucra doar în regii autonome şi societăţi comerciale din sectorul public, nu şi din cel privat ca în prezent.

Amendamentul a fost propus de către deputatul PDL Sulfina Barbu.

Proiectul legii salarizării unitare permite doar funcţionarilor publici şi celor cu statut special să ocupe funcţii în sectorul privat fără legătură cu atribuţiile stabilite prin fişa postului.

Un alt amendament acceptat de Guvern, propus de către deputatul PDL Adrian Gurzău şi deputaţii PNL Eugen Nicolaescu, Victor Paul Dobre, Cristina Pocora, Ludovic Orban şi Nini Săpunaru, introduce angajaţii din cadrul operelor, teatrelor lirice sau muzicale în categoria salariaţilor remuneraţi pe baza legii salarizării unitare, alături de cei din cadrul filarmonicilor, Corului Naţional de Cameră Madrigal, centrele de cultură, din instituţiile de spectacole şi concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi din alte instituţii de spectacole sau concerte.

Aceeaşi procedură a fost aplicată, la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzău, şi pentru personalul din Institutul Diplomatic Român, inclus în categoria angajaţilor remuneraţi într-un mod similar membrilor corpului diplomatic şi consular.

Guvernul a mai decis, la propunerea deputatului PDL Sulfina Barbu, ca fondurile constituite pentru acordarea de stimulente către salariaţi, incluse în salariul de bază, să reprezinte venit atât la bugetul de stat sau bugetele locale, cât şi la bugetul asigurărilor sociale de stat ori, după vaz, la bugetele fondurilor speciale.

Într-o şedinţă convocată luni, Guvernul a aprobat 6 amendamente dintr-un total de 24 propuneri formulate de către parlamentari la proiectul legii salarizării unitare, pentru care Executivul îşi va angaja răspunderea.

Din totalul celor şase amendamente aprobate, cinci se referă la Legea cadru de salarizare, iar un amendament la legea de aplicare.

Prin proiect de lege al salarizării unitare, Guvernul a decis recent că salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea sa a depus amendamente la Legea salarizării unitare a personalului bugetar.

El a precizat că unul dintre amendamente se referă la modificarea grilelor personalului medical, în sensul creşterii salariilor medicilor şi asistenţilor de la două la patru puncte procentuale pe grilă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că parlamentarii social-democraţi nu au depus amendamente la Legea salarizării unitare pentru că o consideră neconstituţională, şi că vor iniţia moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi asumă răspunderea.

Guvernul îşi va asuma răspundereaîn Parlament, pe 14 decembrie, pe Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pe cea privind salarizarea în 2011 a acestei categorii de personal.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici