Guvernul permite numirea unui secretar temporar cu semnătură dacă şefi CJ/primar sunt arestaţi

Guvernul a modificat Legea administraţiei locale permiţând unui prefect să numească, temporar, un secretar de consiliu judeţean sau de primărie cu drept de semnătură pentru plăţi curente, pentru cazurile în care conducerea consiliului judeţean sau primarul sunt arestaţi ori suspendaţi, iar postul de secretar este vacant.

799 afișări
Imaginea articolului Guvernul permite numirea unui secretar temporar cu semnătură dacă şefi CJ/primar sunt arestaţi

Guvernul permite numirea unui secretar temporar cu semnătură dacă şefi CJ/primar sunt arestaţi (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

"Se doreşte modificarea Legii administraţei publice locale, în sensul în care prefectul poate numi şi atribui temporar drept de semnătura unui secretar al judeţului sau primăriei oraşului în cazul în care preşedintele şi vicepreşedintele consiliului judeţean sau primarul şi viceprimarul nu-şi mai îndeplinesc atribuţiile, fiind arestaţi, suspendaţi sau demisionând. Dreptul de semnătură va fi acordat pentru plăţi curente, precum cele pentru salarii şi utilităţi", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În prezent, Legea administraţiei locale prevede acordarea temporară a dreptului de semnătură pentru probleme curente, dar în special în cazuri de dizolvare a consiliului local.

La finalul şedinţei, Guvernul a anunţat că a modificat legea prin ordonanţă de urgenţă, instituindu-se un mecanism temporar care să asigure gestionarea intereselor comunităţilor locale în situaţiile de "vid de putere", apărute ca urmare a dizolvării autorităţii deliberative şi imposibilităţii concomitente de exercitare a atribuţiilor de către autoritatea executivă. Guvernul arată că o astfel de situaţie concretă este în municipiul Rădăuţi, unde mandatul de primar a fost suspendat până la încetarea arestării preventive (şi, ulterior, a arestării la domiciliu), Consiliul Local a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească (nemaiavând, astfel, nici viceprimar), iar funcţia publică de secretar al municipiului este vacantă.

"Prefectul judeţului Suceava a semnalat la nivelul Guvernului această situaţie, precum şi dificultăţile de funcţionare ce derivă din “vidul de putere”; concret, la nivelul municipiului, nu pot fi plătite salariile din învăţământ, sănătate, administraţie publică locală, siguranţă publică, nu pot fi onorate unele angajamente ale municipalităţii", informează Executivul.

În acest context, Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, că, în situaţia excepţională în care primarul se află în imposibilitatea exercităţii atribuţiilor, iar funcţia de secretar al unităţii administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană, prin detaşare, în condiţiile Legii funcţionarilor publici, care să exercite atribuţiile de secretar al localităţii respective. Prefectul face această numire la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar persoana astfel numită va rezolva problemele curente ale comunei, oraşului sau municipiului şi va îndeplini funcţia de ordonator principal de credite pentru activităţi curente până la ocuparea funcţiei publice de conducere de secretar, conform legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici.

Persoana desemnată temporar trebuie să îndeplinească condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor. Totodată, prefectul trebuie să solicite cu celeritate Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici organizarea concursuluipentru ocuparea funcţiei de conducere de secretar al comunei, oraşului sau municipiului.

Un mecanism temporar similar este instituit de actul normativ şi în situaţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean se află în imposibilitatea exercitării funcţiei, iar funcţia de secretar al judeţului este vacantă. Şi în aceste situaţii, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană care să exercite temporar, prin detaşare, atribuţiile de secretar al judeţului, pentru a rezolva problemele curente, până la ocuparea funcţiei publice. Numirea se face potrivit aceloraşi proceduri urmate şi în cazul numirii temporare a secretarului comunei, oraşului, municipiului.

Argumentul Guvernului este că aceste două numiri temporare, în situaţiile excepţionale prevăzute, vor fi făcute de prefect deoarece acesta este cel informat oficial în legătură cu situaţia juridică a primarului şi a Consiliului Local şi el ştie când aceştia nu-şi mai pot exercita atribuţiile iar până în anul 2005 prefectul numea în funcţie, prin ordin, secretarul unităţilor administrativ-teritoriale, în urma promovării concursului.

O altă prevedere a ordonanţei de urgenţă aduce unele completări articolului 39 din Legea privind finanţele publice locale, stabilind că, în cazul în care consiliile locale sau judeţene sunt dizolvate sau în curs de dizolvare, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot aplica, în anul financiar în curs, ultimul buget aprobat, actualizat cu sumele repartizate, în anul curent, de la bugetul de stat sau alte bugete, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din totalul acestui buget.

Guvernul arată că această completare a legii a fost făcută în condiţiile în care o serie de unităţi administrativ-teritoriale se confruntă cu situaţia în care bugetul local pe anul 2015 nu a fost aprobat de către autorităţile deliberative (consilii locale, judeţene) din cauza faptului că acestea au fost dizolvate, iar autorităţile executive nu pot finanţa cheltuielile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici